Sushi wegetariańskie - czy to możliwe?



Sushi, tradycyjny przysmak kuchni japońskiej często kojarzony z surowym łososiem, krewetkami i innymi owocami morza, zachwyca smakiem również w wersji bezmięsnej. Przeczytaj artykuł i dowiedz się jakie dodatki do sushi wege smakują najlepiej. Zapraszamy do lektury!

Wegetariańskie sushi - czy to możliwe?

Sushi to japońska potrawa składająca się z ryżu, owoców morza, ryb, warzyw, grzybów, ziaren sezamu i tofu. Z reguły serwowane jest w towarzystwie wasabi, sosu sojowego i imbiru. Ze względu na swój niepowtarzalny, egzotyczny smak i atrakcyjny, apetyczny wygląd zyskało popularność na całym świecie. Biorąc pod uwagę szerokie spektrum składników, z których wykonuje się sushi odpowiedź na pytanie czy sushi może być wegetariańskie jest oczywista. Wystarczy pominąć ryby, mięso, owoce morza i sos rybny, by otrzymać w pełni wartościowe, smaczne i pożywne sushi wegetariańskie. Ba! W związku z tym, że tradycyjne sushi nie zawiera innych produktów odzwierzęcych, takich jak jaja, mleko i przetwory mleczne, wybierając wariant bezmięsny otrzymujemy od razu sushi wegańskie.

Ryż, czyli baza wegetariańskiego sushi

Podstawowym składnikiem sushi, zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej, jest ryż. Ze względu na sycący charakter i neutralny, lekko słodki smak świetnie sprawdza się w roli bazy dania i znakomicie uwypukla smak pozostałych jego składników.

Regułą jest, że do przygotowania sushi wykorzystuje się wyłącznie ryż krótkoziarnisty, np. Koshihikari lub Akitakomachi. Prawidłowo ugotowany jest lekko klejący, przez co łatwo można z niego uformować rolki lub prostopadłościenne kostki. Jest znakomitym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, dzięki czemu doskonale syci i dodaje sił.

Drugim, obok ryżu, istotnym składnikiem sushi wege są nori, czyli sprasowane arkusze wodorostów. Są neutralne w smaku, a ich ogromnym plusem jest zwarty charakter, dzięki czemu znacząco ułatwiają formowanie rolek i zachowanie przez nie kształtu. Ponadto, nori są bogatym źródłem białka roślinnego, przeciwutleniaczy i witamin, mających zbawienny wpływ na organizm człowieka.

Najlepsze dodatki do sushi wege

Spośród dodatków do sushi w wersji wegetariańskiej na szczególną uwagę zasługują:
  • świeże, wydrążone ogórki ze skórką. Miąższ z pestkami jest niestety zbyt miękki i nie można wykorzystać go do przygotowania dania.
  • surowe, dojrzałe awokado. Ze względu na wysoką wartość odżywczą awokado jest świetnym dodatkiem do sushi wege, jednak trzeba
  • pamiętać, że jego neutralny, kremowy smak najlepiej komponuje się z nieco bardziej wyrazistymi dodatkami.
  • marynowana tykwa. To dodatek o wyraźnym, słodkim smaku, którym warto wypełnić wolną przestrzeń w rolkach wegetariańskiego sushi.
  • marynowana, żółta lub czerwona papryka. To świetny sposób na dodanie do sushi wege nieco koloru i witaminy C!
  • Blanszowana marchewka w słupkach. Surowa byłaby zbyt twarda, dlatego zaleca się wrzucić ją na minutę do osolonego wrzątku.
  • smażony lub marynowany ser tofu. Możesz zrobić go samodzielnie lub kupić gotowy w sklepie spożywczym.
  • pędy bambusa. Typowo japoński dodatek, który nada daniu charakterystycznego, wschodniego smaku.
Wartymi uwagi dodatkami do wegańskiego sushi są również marynowane szparagi, świeże mango pokrojone w słupki, rukola, różnorakie kiełki, cukinia, bakłażan, kiszone rzodkiewki i marynowana rzepa.

Wegetariańskie sushi - kalorie

Sushi wegetariańskie to danie, które bez obaw mogą spożywać osoby będące na diecie odchudzającej. Mnogość niskokalorycznych warzyw będących głównym składnikiem dania bez wątpienia korzystnie wpłynie na nasze zdrowie, a w dodatku da przyjemność z posiłku.

Sushi wege - warto spróbować?

Jeśli preferujesz kuchnię wegetariańską lub jesteś ciekaw jak smakuje klasyczne japońskie sushi w wersji bezmięsnej koniecznie odwiedź naszą restaurację japońską na poznańskich Jeżycach. Serwujemy rolki w wielu apetycznych odsłonach, dzięki czemu możesz być pewien, że znajdziesz coś pysznego dla siebie! Zapraszamy!