Futomaki – wymarzone danie dla miłośników kuchni japońskiej


Sushi to nie tylko popularny rarytas kuchni japońskiej, ale także sposób przygotowywania i serwowania doskonałych dań z ryb, owoców morza, oraz grzybów i warzyw na specjalnie przyrządzonym ryżu.

Najpopularniejsze rodzaje sushi

Każdy miłośnik dań pochodzących z Kraju Kwitnącej Wiśni z pewnością próbował już najróżniejszych rodzajów sushi. Do tych najbardziej popularnych należą:
Maki sushi – zrolowana kulka odpowiednio przygotowanego ryżu z dodatkami przepysznych dodatków zawinięta w wodorosty nori.
  • Nigiri – uformowane porcje zakwaszonego specjalnie ryżu serwowane z kawałkami ryby (często surowej), owocami morza lub warzywami.
  • Uramaki – czyli maki odwrócone.
  • Hosomaki – najmniejsze rodzaj maków, wypełniony tylko jednym składnikiem
  • Futomaki – maki o największym rozmiarem, dzięki czemu może zawierać więcej wyjątkowych dodatków.

Futomaki – rozmaitość w jednym kęsie

Futomaki to większa, bogatsza wersja hosomaków. Nazwa futomaków pochodzi od słowa „gruby”. Dlatego, ten rodzaj wykwintnego sushi charakteryzuje się nadzwyczajną grubością. Plastry mają od 4 do 6 cm i dzięki temu łatwo w nich zmieścić więcej smacznych dodatków. Zazwyczaj w towarzystwie specjalnie zakwaszonego ryżu spotkać można kawałki ryby, owoce morza i różnego rodzaju grzyby i warzywa. Ten rodzaj japońskiego dania przygotowywany jest tak, żeby z jego wnętrza wystawały kawałki kolorowych warzyw, dzięki czemu futomaki prezentują się niezwykle efektownie.