Futomaki – wymarzone danie dla miłośników kuchni japońskiej

Sushi to nie tylko popularny rarytas kuchni japońskiej, ale także sposób przygotowywania i serwowania doskonałych dań z ryb, owoców morza, oraz grzybów i warzyw na specjalnie przyrządzonym ryżu.
Najpopularniejsze rodzaje sushi
Każdy miłośnik dań pochodzących z Kraju Kwitnącej Wiśni z pewnością próbował już najróżniejszych rodzajów sushi. Do tych najbardziej popularnych należą:Maki sushi – zrolowana kulka odpowiednio przygotowanego ryżu z dodatkami przepysznych dodatków zawinięta w wodorosty nori.
- Nigiri – uformowane porcje zakwaszonego specjalnie ryżu serwowane z kawałkami ryby (często surowej), owocami morza lub warzywami.
- Uramaki – czyli maki odwrócone.
- Hosomaki – najmniejsze rodzaj maków, wypełniony tylko jednym składnikiem
- Futomaki – maki o największym rozmiarem, dzięki czemu może zawierać więcej wyjątkowych dodatków.