Pierożki gyoza – prawdziwy przysmak z Kraju Kwitnącej Wiśni



Japońska kuchnia ma coraz szersze grono zwolenników. Zazwyczaj kojarzona z najbardziej popularnymi potrawami – słynne maki w różnych odsłonach, sashimi, czy poke bowl. Jest w niej jednak też coś dla miłośników pierogów – pierożki gyoza!

Czym są pierożki gyoza?

Choć potrawa wywodzi się z Chin to kojarzona jest bardziej z kuchnią japońską. Wyśmienite danie może być serwowane zarówno jako przystawka, jak i pełnowartościowe, sycące danie główne. Te azjatyckie pierożki wyglądem przypominają nasze tradycyjne polskie pierogi. Jednak wygląd to nie wszystko. Te dwie potrawy różni sposób przygotowania.
W odróżnieniu do naszych rodzimych pierogów, azjatyckie gyoza są wrzucane są od razu, surowe na patelnię. Zazwyczaj smażone w głębokim tłuszczu, rzadziej – gotowane na parze. Tradycyjne azjatyckie pierożki smaży się zazwyczaj tylko z jednej strony tak, żeby powstała charakterystyczna chrupiąca skórka.

Rodzaje pierożków gyoza

  • Yaki gyoza – japońskie pierożki nadziewane mięsem i warzywami. Najczęstszym wypełnieniem jest kapusta pekińska, cebula, czosnek i wieprzowina. Przygotowane na głębokim oleju lub gotowane na parze.
  • Sui gyoza – wykwintne pierożki gotowane wyłącznie na parze i zanurzone w delikatnym bulionie.  
  • Age gyoza – ten rodzaj pierożków przygotowuje się tylko smażąc na głębokim tłuszczu, a cechą charakterystyczną jest to, że do nadzienia dodaje się popularne w kuchni azjatyckiej grzyby shiitake.