Pierożki gyoza – prawdziwy przysmak z Kraju Kwitnącej Wiśni

Japońska kuchnia ma coraz szersze grono zwolenników. Zazwyczaj kojarzona z najbardziej popularnymi potrawami – słynne maki w różnych odsłonach, sashimi, czy poke bowl. Jest w niej jednak też coś dla miłośników pierogów – pierożki gyoza!
Czym są pierożki gyoza?
Choć potrawa wywodzi się z Chin to kojarzona jest bardziej z kuchnią japońską. Wyśmienite danie może być serwowane zarówno jako przystawka, jak i pełnowartościowe, sycące danie główne. Te azjatyckie pierożki wyglądem przypominają nasze tradycyjne polskie pierogi. Jednak wygląd to nie wszystko. Te dwie potrawy różni sposób przygotowania.W odróżnieniu do naszych rodzimych pierogów, azjatyckie gyoza są wrzucane są od razu, surowe na patelnię. Zazwyczaj smażone w głębokim tłuszczu, rzadziej – gotowane na parze. Tradycyjne azjatyckie pierożki smaży się zazwyczaj tylko z jednej strony tak, żeby powstała charakterystyczna chrupiąca skórka.
Rodzaje pierożków gyoza
- Yaki gyoza – japońskie pierożki nadziewane mięsem i warzywami. Najczęstszym wypełnieniem jest kapusta pekińska, cebula, czosnek i wieprzowina. Przygotowane na głębokim oleju lub gotowane na parze.
- Sui gyoza – wykwintne pierożki gotowane wyłącznie na parze i zanurzone w delikatnym bulionie.
- Age gyoza – ten rodzaj pierożków przygotowuje się tylko smażąc na głębokim tłuszczu, a cechą charakterystyczną jest to, że do nadzienia dodaje się popularne w kuchni azjatyckiej grzyby shiitake.