
Kuchnia japońska cieszy się coraz większą popularnością w naszym kraju. W wielu krajach, najbardziej znane jej danie – czyli wykwintne
sushi – jest prawdziwym rarytasem, uwielbianym przez wielu.
Rodzaje sushi
Sushi nie jedno ma imię. Przez lata to słynne japońskie danie doczekało się wielu odmian i interpretacji. Do najpopularniejszych rodzajów tej niepowtarzalnej potrawy należą:
-
nigiri – formowane ręcznie kulki ryżu, na których umieszczane są smaczne dodatki
-
maki – sushi zawijane, owinięte prasowanymi algami nori
-
hosomaki – najmniejszy rodzaj sushi
-
uramaki – czyli maki odwrócone
-
futomaki – kilkuskładnikowa wersja hosomaków.
Uramaki – czyli wszystko na odwrót
Uramaki to jedne z najczęściej wybieranych rodzajów dań kuchni japońskiej. Swoich miłośników zachwycają nie tylko niezwykłym smakiem, ale i oryginalnością przygotowania. Ura w języku japońskim oznacza odwrócenie. Tak właśnie, nietypowo, przyrządzana jest ta potrawa. Inaczej niż w innych typach sushi – w uramakach, ryż znajduje się na zewnątrz. Zazwyczaj zewnętrzne wodorosty nori, wraz z wyselekcjonowanymi, najlepszymi dodatkami są wewnątrz dania. Mistrzowie kuchni, przygotowując pyszne uramaki układane są w odwróconej kolejności – najpierw warstwa specjalnie przygotowanego ryżu, potem oryginalne algi, a na samym końcu ulubione dodatki – kawałki ryby, grzyby i różne rodzaje warzyw. Wierzch potrawy, zazwyczaj posypywany jest sezamem.