Uramaki – przepyszne danie z ryżu, prawdziwą uczta dla podniebienia



Kuchnia japońska
cieszy się coraz większą popularnością w naszym kraju. W wielu krajach, najbardziej znane jej danie – czyli wykwintne sushi – jest prawdziwym rarytasem, uwielbianym przez wielu.

Rodzaje sushi

Sushi nie jedno ma imię. Przez lata to słynne japońskie danie doczekało się wielu odmian i interpretacji. Do najpopularniejszych rodzajów tej niepowtarzalnej potrawy należą:
  • nigiri – formowane ręcznie kulki ryżu, na których umieszczane są smaczne dodatki
  • maki – sushi zawijane, owinięte prasowanymi algami nori
  • hosomaki – najmniejszy rodzaj sushi
  • uramaki – czyli maki odwrócone
  • futomaki – kilkuskładnikowa wersja   hosomaków.

Uramaki – czyli wszystko na odwrót

Uramaki to jedne z najczęściej wybieranych rodzajów dań kuchni japońskiej. Swoich miłośników zachwycają nie tylko niezwykłym smakiem, ale i oryginalnością przygotowania. Ura w języku japońskim oznacza odwrócenie. Tak właśnie, nietypowo, przyrządzana jest ta potrawa. Inaczej niż w innych typach sushi – w uramakach, ryż znajduje się na zewnątrz. Zazwyczaj zewnętrzne wodorosty nori, wraz z wyselekcjonowanymi, najlepszymi dodatkami są wewnątrz dania. Mistrzowie kuchni, przygotowując pyszne uramaki układane są w odwróconej kolejności – najpierw warstwa specjalnie przygotowanego ryżu, potem oryginalne algi, a na samym końcu ulubione dodatki – kawałki ryby, grzyby i różne rodzaje warzyw. Wierzch potrawy, zazwyczaj posypywany jest sezamem.