Hosomaki – malutki kęs Japonii


Sushi oznacza dosłownie „zakwaszony ryż”. To cieszące się coraz większą popularnością danie z Kraju Kwitnącej Wiśni cenione jest ze względu na niezwykłe walory smakowe.

Rodzaje sushi

Wodorosty nori, specjalnie przygotowany ryż oraz kawałki ryby – z tym najczęściej kojarzy się sushi. Nic dziwnego – to bowiem najbardziej podstawowe dodatki tej rarytasowej potrawy. Każdy miłośnik sushi wie jednak, że rodzajów tego wyszukanego dania jest naprawdę wiele. Różnią się one między sobą nie tylko składnikami, ale także sposobem ich podania.

Do najpopularniejszych typów sushi należą:

  • Nigiri – specjalnie przygotowany ryż, odpowiednio ukształtowany podany ze składnikami ułożonymi na jego wierzchu.  
  • Maki – nazwa pochodzi od japońskiego słowa „rolować”. Popularne maki to po prostu rolka ryżu, która wraz z dodatkami zawinięta jest w prasowane wodorosty.
  • Hosomaki – najmniejszy rodzaj maków.
  • Futomaki – bogatsza, kilkuskładnikowa odmiana hosomaków.  
  • Uramaki – maki „na opak” - wodorosty i dodatki zawinięte w specjalnie przygotowany ryż, zazwyczaj posypany sezamem.

Hosomaki – malutkie maki z pysznym dodatkiem

Hosomaki to najmniejszy rodzaj sushi. Formowane w cienkie rolki z niewielką ilością zakwaszonego ryżu z jednym tylko dodatkiem, zawinięte w wodorosty nori. W zależności, na co masz ochotę, możesz wybrać hosomaki z kawałkiem ryby, owocami morza, awokado, grzybami, czy warzywami. Średnica jednego kawałka to ok. 2-3 cm. Jedna rolka hosomaka pokrojona jest na sześć plastrów. Hosomaki to idealna przekąska na jeden smaczny kęs.