Hosomaki – malutki kęs Japonii

Sushi oznacza dosłownie „zakwaszony ryż”. To cieszące się coraz większą popularnością danie z Kraju Kwitnącej Wiśni cenione jest ze względu na niezwykłe walory smakowe.
Rodzaje sushi
Wodorosty nori, specjalnie przygotowany ryż oraz kawałki ryby – z tym najczęściej kojarzy się sushi. Nic dziwnego – to bowiem najbardziej podstawowe dodatki tej rarytasowej potrawy. Każdy miłośnik sushi wie jednak, że rodzajów tego wyszukanego dania jest naprawdę wiele. Różnią się one między sobą nie tylko składnikami, ale także sposobem ich podania.Do najpopularniejszych typów sushi należą:
- Nigiri – specjalnie przygotowany ryż, odpowiednio ukształtowany podany ze składnikami ułożonymi na jego wierzchu.
- Maki – nazwa pochodzi od japońskiego słowa „rolować”. Popularne maki to po prostu rolka ryżu, która wraz z dodatkami zawinięta jest w prasowane wodorosty.
- Hosomaki – najmniejszy rodzaj maków.
- Futomaki – bogatsza, kilkuskładnikowa odmiana hosomaków.
- Uramaki – maki „na opak” - wodorosty i dodatki zawinięte w specjalnie przygotowany ryż, zazwyczaj posypany sezamem.