Poke bowl – dekonstrukcja sushi w niewielkiej miseczce



Choć poke bowl to danie wywodzące się z Hawajów, utożsamiane jest zazwyczaj z kuchnią azjatycką. Potrawa idealna zarówno na szybki lunch w czasie pracy, jak i wykwintną kolację z przyjaciółmi.

Czym jest poke bowl?

„Bowl” oznacza „miskę”, „poke” – to „pokrojone na kawałki” – nazwa zatem odnosi się do sposobu przygotowania dania. W niewielkiej misce, podana jest pokrojona ryba w towarzystwie ryżu. Mówi się, że poke bowl to zdekonstruowane sushi.
Charakterystyczną różnicą jest jednak to, że do poke bowl dodaje się gorący ryż. Na tym właśnie polega tajemnica tego dania – wyselekcjonowane kawałki surowej ryby, serwowane z gorącym - odpowiednio doprawionym ryżem – mają zachwycać najbardziej wymagające podniebienie. Dlatego tak ważne jest, aby potrawę przygotować tuż przed podaniem.

Jeśli ryż i surowa ryba zbyt długo są ze sobą połączone, temperatura miesza się ze sobą i efekt nie jest już oszałamiający.

Poke bowl - z czym to się je?

Podstawą potrawy jest specjalnie doprawiony ciepły ryż i idealnie wyselekcjonowane kawałki surowej ryby. To jednak nie wszystko. Żeby dopełnić to wyśmienite danie, podaje się je z dekoracyjnie ułożonymi świeżymi warzywami i owocami. Pyszne awokado, warzywa liściaste, kiełki fasoli to idealne dodatki, które tworzą prawdziwe dzieło na talerzu. Jak w większości dań kuchni japońskiej, niezbędnym dopełnieniem jest sos sojowy a także chrzan wasabi i marynowany imbir, które podkreślają egzotyczny smak potrawy.