Poke bowl – dekonstrukcja sushi w niewielkiej miseczce

Choć poke bowl to danie wywodzące się z Hawajów, utożsamiane jest zazwyczaj z kuchnią azjatycką. Potrawa idealna zarówno na szybki lunch w czasie pracy, jak i wykwintną kolację z przyjaciółmi.
Czym jest poke bowl?
„Bowl” oznacza „miskę”, „poke” – to „pokrojone na kawałki” – nazwa zatem odnosi się do sposobu przygotowania dania. W niewielkiej misce, podana jest pokrojona ryba w towarzystwie ryżu. Mówi się, że poke bowl to zdekonstruowane sushi.Charakterystyczną różnicą jest jednak to, że do poke bowl dodaje się gorący ryż. Na tym właśnie polega tajemnica tego dania – wyselekcjonowane kawałki surowej ryby, serwowane z gorącym - odpowiednio doprawionym ryżem – mają zachwycać najbardziej wymagające podniebienie. Dlatego tak ważne jest, aby potrawę przygotować tuż przed podaniem.
Jeśli ryż i surowa ryba zbyt długo są ze sobą połączone, temperatura miesza się ze sobą i efekt nie jest już oszałamiający.