Maki – najpopularniejsze danie z Kraju Kwitnącej Wiśni


Sushi to najbardziej znana potrawa kuchni japońskiej. Potrawa, złożona zazwyczaj z odpowiednio przygotowanego ryżu, kawałków ryby (często surowej) i warzyw zawiniętych w sprasowane algi nori, od lat cieszy podniebienia miłośników azjatyckich smaków.

Czym są maki?

Przez lata powstało wiele rodzajów sushi. Różnią się one sobą składnikami, ale także sposobem przygotowania dania. Najbardziej znane są smakowite maki. Mają one formę plastra z zakwaszonego idealnie ryżu, owiniętego w oryginalne wodorosty nori. Wewnątrz każdej części, znajdują się wyjątkowe dodatki – kawałki ryby (często surowej), owoce morza, grzyby, przeróżne warzywa, czy pędy bambusa – każdy znajdzie coś dla siebie.

Do uformowania idealnej rolki, używa się specjalnej bambusowej maty ciasno upychając wszystkie potrzebne składniki. Ryżowe wałeczki są następnie pokrojone na niewielkie plastry, aby stały się idealną przekąską dla każdego smakosza. W kuchni azjatyckiej wyróżnia się wiele rodzajów pysznych maków: najmniejsze hosomaki, odwrócone uramaki, czy wieloskładnikowe futomaki – z pewnością każdy miłośnik sushi znajdzie coś dla siebie.

Pyszne maki – z czym to się je?

Apetycznemu sushi obowiązkowo towarzyszyć musi sos sojowy, a także specyficzny ostry chrzan wasabi oraz marynowany imbir. Każda z tych przypraw pełni wyjątkową rolę w dopełnieniu całego dania. Sos sojowy podkreśla niepowtarzalny smak potrawy. Zadaniem chrzanu wasabi i imbiru zaś jest oczyszczenie kubków smakowych.