Sushi dla początkujących - poradnik

Sushi dla początkujących - poradnik

 

Sushi, tradycyjna japońska potrawa, zachwyca orientalnością, atrakcyjnym wyglądem i niecodziennym smakiem. Aby się o tym przekonać trzeba jednak odwiedzić restaurację sushi i spróbować tego azjatyckiego przysmaku. Jeśli jak dotąd się na to nie odważyłeś nic nie stoi na przeszkodzie! W niniejszym artykule znajdziesz wszystkie niezbędne informacje na temat sushi, jego rodzajów, sposobu jedzenia i wizyty w japońskiej restauracji. Przeczytaj, a potem śmiało ruszaj na spotkanie z sushi!

Co to jest sushi?

Rozpocznijmy od wyjaśnienia czym jest sushi. Jest to tradycyjne danie kuchni japońskiej składające się z ryżu zaprawionego octem, warzyw, owoców, ryb, owoców morza, wodorostów i nasion. Zazwyczaj jest serwowane w towarzystwie chrzanu wasabi i sosu sojowego, którymi można doprawić potrawę wedle uznania oraz marynowanego imbiru, który przegryza się pomiędzy kolejnymi rolkami sushi. Cechą charakterystyczną sushi jest fakt, że jest ono serwowane na zimno, bezpośrednio po przyrządzeniu. Kształtem przypomina grube, okrągłe plastry o kolorowym, wesołym charakterze, a w smaku jest delikatne i nieco słodkie.

Podstawowe rodzaje sushi

Podczas pierwszej wizyty w restauracji sushi możemy być nieco zdezorientowani widząc menu. Nieprzygotowani nie zrozumiemy prawie nic. Ani nazwy rolek sushi, ani nawet nazwy niektórych składników nie powiedzą nam co tak właściwie zamawiamy, przez co możemy być zaskoczeni otrzymując zamówione danie. Aby uniknąć niezręcznych sytuacji warto się nieco przygotować. Oto kilka najpopularniejszych rodzajów sushi jakie możemy spotkać w większości japońskich restauracji:

  • hosomaki rolki sushi z jednym składnikiem (oczywiście poza ryżem, wodorostami nori i przyprawami);
  • futomaki rolki sushi z kilkoma składnikami;
  • uramaki rolki sushi “odwrócone”, z ryżem na zewnątrz. Często obtoczone w sezamie;
  • nigiri - tradycyjna forma sushi. Porcje ryżu formowane w dłoniach z kawałkiem ryby lub krewetką na górze;

Jak jeść sushi?

Kwestią, która często bywa stresująca dla osób, które pierwszy raz odwiedzają restaurację sushi jest jego jedzenie. Pałeczki, tak inne od sztućców, z których na co dzień korzystamy w Europie, mogą skutecznie odstraszyć niejedną osobę chcącą spróbować japońskiego specjału. Na szczęście jest na to prosta rada. Zamiast przeczesywać Internet w poszukiwaniu poradnika jak jeść pałeczkami wystarczy, że zjemy je… rękoma! To prosty sposób absolutnie akceptowany w japońskiej kulturze. Możesz być pewien, że nikt nie spojrzy na Ciebie krzywo, jeśli przy stole chwycisz dłonią rolkę sushi i spałaszujesz ją ze smakiem. Pamiętaj jednak, aby nie dzielić  rolek sushi na kawałki, ale włożyć je do ust za jednym zamachem. W przeciwnym razie możesz zostać posądzony o brak ogłady i niestosowne zachowanie.

Imbir, sos sojowy, wasabi - jak jeść dodatki do sushi?

Sushi w japońskich restauracjach jest serwowane w towarzystwie sosu sojowego, chrzanu wasabi i marynowanego imbiru. Pierwsze dwa dodatki to przyprawy, które możemy wykorzystać do zintensyfikowania smaku przyprawy. Warto jednak pamiętać, aby pod żadnym pozorem nie mieszać obu na jednej rolce sushi. Takie zachowanie byłby obraźliwe dla mistrza sushi, gdyż mogłoby mu zasugerować, że rolki nie zostały należycie doprawione w wyniku jego zaniedbania. Z kolei, marynowany imbir to dodatek przeznaczony do przegryzania między kolejnymi rolkami rolkami. Jego ostry smak oczyszcza kubki smakowe przygotowując je na kolejne doznania kulinarne.

Czy warto spróbować sushi?

Niezależnie od tego czy lubisz eksperymentować z nowymi smakami w kuchni czy też jesteś zwolennikiem tradycyjnych potraw polecamy Ci spróbować sushi. To wyjątkowa potrawa, niepodobna do żadnej wywodzącej się z kuchni europejskiej. Warto więc doświadczyć jej smaku i choć raz zdecydować się na odwiedzenie japońskiej restauracji. W Sushi World w Poznaniu czeka na Ciebie szeroki wybór rolek o niepowtarzalnym smaku, którym trudno się oprzeć. Odwiedź naszą restaurację i przekonaj się, która najlepiej sprosta Twoim oczekiwaniom.