Sushi a dieta - czy sushi jest tuczące?

Sushi a dieta - czy sushi jest tuczące?

 

Sushi to modne, smaczne danie pochodzące z Kraju Kwitnącej Wiśni. Jego orientalny smak, atrakcyjna prezencja i elegancki charakter sprawiły, że zdobyło ono ogromną popularność w całej Europie. To prawdziwy rarytas, do którego chętnie wracamy podczas uroczystości, celebrując ważne chwile, a niekiedy również bez okazji, ot tak, aby uprzyjemnić sobie dzień. Wielu amatorów sushi zastanawia się jednak czy sushi jest zdrowe oraz czy można jeść je na diecie bez wyrzutów sumienia o własną figurę. Szeroki wachlarz orientalnych składników wchodzących w skład dania sprawia, że trudno oszacować kaloryczność sushi i ilość zawartych w nim wartości odżywczych.

Jeśli i Ciebie nurtuje kwestia czy można jeść sushi na diecie odchudzającej koniecznie przeczytaj poniższy tekst. Znajdziesz w nim wszystkie niezbędne informacje na temat sushi na diecie. Przyjemnej lektury!

Moda na sushi - azjatycki przysmak w Europie

Nazwa “sushi” w języku japońskim oznacza ryż zaprawiony octem. To właśnie on jest głównym składnikiem dania i zdaniem Japończyków odpowiada za jego jakość i smak. Poza ryżem w sushi znajdziemy również jadalne wodorosty, świeże i marynowane warzywa, owoce, surowe lub wędzone ryby, owoce morza, ziarna i przyprawy. Pierwsze restauracje sushi w Polsce pojawiły się w latach 90. ubiegłego wieku. Od tego czasu, wraz z rosnącą popularnością dania, zwiększyła się również liczba lokali serwujących azjatycki przysmak, a tym samym dostępność sushi na rynku.

Czy sushi jest zdrowe?

Aby prawidłowo odpowiedzieć na pytanie czy sushi jest zdrowie powinniśmy przeanalizować wpływ każdego z jego składników na organizm człowieka:

  • ryż to źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów i białka roślinnego. Nie zawiera glutenu, natomiast obfituje w bogactwo witamin z grupy B, kwas foliowy, cynk, magnez, selen, miedź i wiele innych, wartościowych substancji odżywczych.
  • ryby i owoce morza są źródłem pełnowartościowego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nich również mikroelementy, takie jak np. żelazo, wapń, jod i cynk.
  • warzywa i owoce są niskokaloryczne, a w dodatku są znakomitym źródłem błonnika, mikro- i makroelementów oraz witamin.
  • wodorosty nori są bogatym źródłem białka i innych substancji odżywczych.

Reasumując, śmiało możemy powiedzieć, że odpowiedź na pytanie czy sushi jest zdrowe jest prosta. Tak, sushi jest bardzo zdrowe.

Czy sushi jest tuczące? Ile kalorii ma sushi?

Kwestia wpływu jedzenia sushi na zdrowie człowieka to jedno. Wiele osób bardziej interesuje sama kaloryczność dania i kwestia czy sushi tuczy czy też przeciwnie, śmiało można je jeść na diecie odchudzającej. Otóż w zależności od składników, z których zrobiono sushi ma ono ok. 150-200 kcal w 100 g produktu. Nie jest to mało, jednak gdy wartość tę porównamy z frytkami (ok. 311 kcal w 100 g), pizzą (ok. 266 kcal w 100 g) czy burgerami (ok. 300 kcal w 100 g) okazuje się, że to dużo mniej kaloryczny, a w dodatku zdrowszy wybór.

Sushi czy pizza? - zdrowa alternatywa dla fast foodów

Analizując skład sushi oraz jego kaloryczność śmiało można stwierdzić, że spośród dostępnych na rynku dań typu fast food sushi prezentuje się bardzo korzystnie. Nie tylko jest relatywnie małokaloryczne, lecz także wzbogaca naszą dietę o cenne witaminy, makro- i mikroelementy, przeciwutleniacze i białko, czego nie można powiedzieć o wielu popularnych, europejskich daniach. Zamiast więc zastanawiać się czy sushi tuczy pomyśl o nim jak o lepszym, zdrowszym wyborze i nie rezygnuj z korzyści, jakie wywrze na Twoim zdrowiu jego spożywanie.

Czy sushi jest smaczne?

Sushi to jedno z dań, które uwielbiamy lub którego nie potrafimy znieść. Jeśli jeszcze nie wyrobiłeś sobie na jego temat własnej opinii serdecznie polecamy Ci menu naszej restauracji. Znajdziesz w nim sushi w wielu apetycznych wersjach. Serdecznie zapraszamy!