Noże do sushi - ciekawostki

Noże do sushi - ciekawostki

 

Czy kiedykolwiek podjąłeś wyzwanie i próbowałeś na własną rękę przyrządzić w domu sushi? Jeśli Twoja odpowiedź jest twierdząca, to z całą pewnością wiesz, że wysokiej jakości  składniki to nie wszystko. Aby proces przygotowania i konsumowania sushi był przyjemny potrzebujesz czegoś więcej niż ryż, łosoś, awokado i nori. Podczas przyrządzania sushi ważne jest nie tylko samo wybranie dobrych składników, lecz także cały proces przygotowania rolek w tym także ich krojenie. To właśnie od odpowiedniego pokrojenia składników oraz gotowych rolek zależy, czy sushi się rozpadnie gdy spróbujesz je zamoczyć w sosie lub po prostu chwycisz je pałeczkami. Niskiej jakości - tępy nóż to pierwszy krok do małej katastrofy na talerzu. Nieostry nóż poskutkuje tym, że będziesz musiał włożyć dużo więcej siły w pokrojenie składników oraz rolek. To z kolei może doprowadzić do tego, że poszczególne kawałki będą wgniecione i stracą swój okrągły kształt, a składniki zaczną się z nich wysypywać tuż po chwyceniu pałeczkami. Jeśli chcesz tego uniknąć dowiedz się jakich noży używają profesjonalni sushi masterzy w Japonii. Przyjemnej lektury i do zobaczenia w naszej restauracji sushi w Poznaniu.

Jakie noże do sushi są uznawane za najlepsze?

Japońskie noże, w przeciwieństwie do zachodnich mają inny profil ostrza. Noże japońskie ścięte (naostrzone) są tylko z jednej strony ostrza. Dzięki temu dzięki proces oddzielania mięsa ryby od powierzchni noża jest dużo łatwiejszy niż w przypadku standardowego (zachodniego) profilu zaostrzonego z obu stron. Ponadto noże wywodzące się z kraju kwitnącej wiśni produkuje się z wysokowęglowej stali, która cechuje się bardzo dużą twardością. Dzięki temu ostrze noża japońskiego można naostrzyć dużo mocniej niż noże wykonane z bardziej miękkiej stali. Co więcej noże te dłużej zachowują swoje właściwości i rzadziej wymagają ponownego ostrzenia. Dzięki temu japońskie noże do sushi uznawane są za bardziej przydatne jako narzędzie w kuchni każdego sushi mastera w porównaniu z nożami zachodnimi.

Wymagania dotyczące dbałości o ostrze

Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że noże japońskie wymagają większej dbałości o ostrze w porównaniu z tradycyjnym nożem. Większa twardość stali oznacza bowiem równocześnie większą kruchość tego materiału. 

Nóż do perfekcyjnego cięcia - Yanagi ba

Pierwszy opisywany przez nas nóż to yangai ba znany także pod nazwą shobu-bochu. Jest to nóż długi oraz cienki. Służy on do krojenia surowej ryby na cienkie kawałki lub plasterki o idealnej, nienaruszonej strukturze. Jest niezwykle ostry, co sprawia, że można nim pokroić rybę w bez wysiłku w zaledwie pojedynczym cięciu. 

Nóż do “brudnej roboty” - Deba

Drugim nożem na naszej liście jest deba. Nóż ten używany jest w kuchni do wyjątkowo ciężkich zadań. Deba służy do krojenia grubych kawałków mięsa oraz całych ryb. Czasami używa się go także do filetowania lub wypatroszenia ryby. Jest to wręcz niezastąpiony nóż do przygotowania rolek sushi z takimi pysznymi rybami, jak łosoś, węgorz lub tuńczyk. Wśród naszych pozycji są to następujące rolki: 

 

  • Big Chicago (futomaki z łososiem),
  • Big Tokyo (futomaki z tuńczykiem),
  • Casablanca (uramaki z węgorzem).

Nóż do precyzyjnej roboty - Usuba

Usuba  oznacza w języku japońskim “cienkie ostrze”. Nóż ten używa się w kuchni japońskiej do obierania warzyw oraz cięcia ich na bardzo małe kawałki. Cienkie i ostre ostrze umożliwia łatwe pokrojenie w paski ogórków, marchwi oraz rzodkwi bez obawy, że warzywa te połamią się w trakcie tego procesu. 

Nóż, którym sushi master kroi rolkę - Sushikiri

Na koniec zostawiliśmy kluczowy nóż w kuchni każdego sushi mastera - sushikiri.  Nazwa ta w języku japońskim oznacza “tnący sushi”. Nóż sushikiri używany jest do ostatecznego krojenia rolek sushi na kawałki gotowe do spożycia. Zaokrąglone ostrze sprawia, że nóż ten doskonale nadaje się do tej czynności. Dłuższe ostrze umożliwia krojenie w jednym cięciu wielu warstw różnych składników, z których składa się rolka sushi.

Restauracja, w której zobaczysz noże do sushi w akcji

 

Jeśli masz ochotę nie tylko zobaczyć różne noże do sushi w akcji, lecz także spróbować smacznych rolek, które zapadną Ci w pamięć, przyjdź do jednej z naszych restauracji - np. Sushi World w Poznaniu.