Nattō, matcha i wakame, czyli japońskie superfoods

Nattō, matcha i wakame, czyli japońskie superfoods

 

Superfood to marketingowa nazwa nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego o wysokiej zawartości cennych dla organizmu składników odżywczych, takich jak przeciwutleniacze, witaminy, mikro- i makroskładniki, pełnowartościowe białko i błonnik. Jego regularne spożywanie przyczynia się do utrzymania zdrowego stylu życia. Dzięki superfoods możemy cieszyć się zdrowiem, dobrą kondycją i szczupłą sylwetką.

W Japonii, kraju, przez wielu nazywanym krajem stulatków, wiele superfoods jest podstawą codziennej diety. Wodorosty nori, matcha czy sezam są jedzone przez mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni na co dzień. Jeśli i Ty chcesz podzielić zdrowie Japończyków już teraz włącz japońskie superfoods do swojej diety! Poniżej znajdziesz kilka sztandarowych przykładów “super żywności” prosto z Japonii!

Nattō, czyli sfermentowana soja

Nattō to popularna w Japonii potrawa przygotowywana na bazie sfermentowanych ziaren soi. Wysoka dawka białka, żelaza, błonnika pokarmowego, witamin K, B6 i E sprawiają, że nattō w pełni zasłużyło sobie na miano superfood. Jak dowodzą badania przeprowadzone wśród Japończyków, codzienne spożywanie sfermentowanych produktów sojowych zmniejsza ryzyko zawału serca lub udaru aż o 10%. Niestety, charakterystyczny zapach i lepka konsystencja nattō sprawiają, że jedynie nieliczni Europejczycy z chęcią sięgają po ten japoński przysmak.

Pasta umeboshi

Kolejnym superfood z Japonii jest pasta umeboshi przygotowywana z moreli japońskich. W Kraju Kwitnącej Wiśni już od lat znany jest jej prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Jest ona bogata w białko i minerały. Usprawnia działanie układu pokarmowego, pomaga w walce z nadkwasotą i działa oczyszczająco. W medycynie tradycyjnej stosowana jest jako środek w walce z pasożytami. Ponadto, ten japoński superfood jest bogatym źródłem wapnia i żelaza, ma dobroczynny wpływ na serce i przeciwdziała chorobie wrzodowej żołądka.

kuchni japońskiej umeboshi wykorzystuje się w małych dawkach jako dodatek do potraw, m.in. ryżu, zup, sałatek i sosów.

Wakame

Zielone glony wakame to jeden z charakterystycznych superfoods pochodzących z Japonii. Ich dobroczynne działanie na organizm człowieka sprawił, że obecnie ich popularność sięga daleko poza granice Kraju Kwitnącej Wiśni. W glonach wakame znajdziemy między innymi witaminy A, C, E i K, kwas foliowy, jod, żelazo i magnez. Ponadto, są one źródłem fukoksantyny o działaniu przeciwutleniającym. Mają dobroczynny wpływ na układ krążenia i działają odchudzająco. Dzięki wysokiej zawartości jodu, wakame pozytywnie wpływają na pracę tarczycy, a zawarte w nich duże ilości wapnia sprawiają, że ich spożywanie wzmacnia kości i zęby.

Matcha

Obecnie już dobrze znanym Europejczykom superfood z Japonii jest matcha. Jest bogata w antyoksydanty, niezastąpione w walce z wolnymi rodnikami, przywraca równowagę organizmu i wzmacnia układ odpornościowy. Regularne spożywanie matchy pomaga spalić dodatkowe kilogramy, obniża poziom złego cholesterolu i doskonale oczyszcza z toksyn. Ponadto, matcha poprawia pamięć, koncentrację, redukuje poziom stresu i doskonale uspokaja. Działa wspierająco w walce z chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca i nadciśnienie, a przy tym pobudza znacznie lepiej niż kawa.

Wodorosty nori

Superfood z Japonii, którego nie mogło zabraknąć w niniejszym zestawieniu są również wodorosty nori. Znane Europejczykom jako jeden z podstawowych składników sushi, wodorosty nori są źródłem wielu cennych minerałów i witamin. Znajdziemy w nich m.in. żelazo, jod, fosfor, miedź i cynk. Są bogatym źródłem błonnika i witamin z grupy B oraz witamin A i C. Dzięki zawartym w ich składzie antyoksydantom, ich spożywanie może opóźnić proces starzenia się i zniwelować szkodliwy wpływ wolnych rodników na organizm człowieka. Ponadto, w 100 g wodorostach nori znajdziemy aż 35g białka, czyli ok. 2 razy więcej niż w mięsie. To zdecydowanie jeden z najbardziej “naszpikowanych” dobroczynnymi składnikami superfood z Japonii, który zdecydowanie warto włączyć do swojej diety.