Czy imbir marynowany jest zdrowy?

 

Jeśli choć raz zdarzyło Ci się zamówić sushi w japońskiej restauracji bez dwóch zdań pamiętasz, że obok rolek na talerzu podano Ci również dodatki do sushi, a wśród nich marynowany imbir. Być może zastanawiałeś się wówczas czym są te egzotycznie wyglądające, różowe lub żółtawe, wiotkie plasterki towarzyszą sushi, jak je jeść i jaki jest ich wpływ na Twoje zdrowie. Jeśli tak, niniejszy artykuł jest stworzony dla Ciebie! Znajdziesz w nim wiele cennych informacji na temat właściwości zdrowotnych imbiru i jego wpływu na ludzki organizm. Przeczytaj, a dowiesz się jak jeść marynowany imbir i do czego go stosować. Przyjemnej lektury!

Co to jest marynowany imbir?

Marynowany imbir to nic innego jak cienko pokrojone w plasterki kłącza imbiru marynowane w słodko-octowej zalewie. Występuje w dwóch wersjach - biało-żółtawej (naturalnej) i różowej (barwionej). To popularny dodatek do sushi, który spożywany między kolejnymi kęsami tego azjatyckiego dania, oczyszcza kubki smakowe i przygotowuje je na kolejne doznania kulinarne.

Marynowany imbir, zarówno naturalny, jak i barwiony, to popularny dodatek do dań kuchni azjatyckiej. Świetnie sprawdza się w połączeniu z potrawami duszonymi, smażonymi i pieczonymi. Znakomicie wyostrza kubki smakowe i podsyca apetyt.

Jak jeść marynowany imbir?

Jak już wspomniano powyżej marynowany imbir to stały dodatek do sushi, który przegryza się między kolejnymi porcjami dania, aby oczyścić kubki smakowe i móc w pełni docenić walory kompozycji, którą przygotował dla nas Mistrz Sushi. W tym celu wystarczy chwycić pałeczkami kilka plasterków imbiru, włożyć je do ust, przerzuć i połknąć.

Wiele osób niewprawionych w jedzeniu sushi nie wie jednak jak jeść marynowany imbir i wykorzystuje go tak samo jak sos sojowy i wasabi, czyli “doprawia” nim danie. To duży błąd. Postępując w ten sposób możesz dostrzec zażenowanie na twarzach współbiesiadników, a nawet urazić szefa kuchni, nie mówiąc już o tym, że zepsujesz sobie smak dania. Marynowany imbir spożywaj więc zawsze w postaci przerywnika, nigdy razem z sushi.

Czy imbir marynowany jest zdrowy? Właściwości zdrowotne imbiru

Imbir, a konkretnie imbir lekarski, to roślina przyprawowa, której kłącza są wykorzystywane w kuchni i w kosmetyce na całym świecie. Ceniona za liczne właściwości prozdrowotne jest bogata w witaminy, mikroelementy i składniki odżywcze. Wspiera układ pokarmowy, dzięki czemu w medycynie ludowej jest popularnym środkiem na wszelkie problemy gastryczne. Jego spożywanie łagodzi bóle brzucha, redukuje gazy i przyspiesza perystaltykę. W dodatku, imbir działa rozgrzewająco i łagodzi stany zapalne w organizmie, dlatego zachęca się do spożywania go w trakcie przeziębień. Dowiedziono także, że regularne spożywanie imbiru to znakomity sposób zapobiegania chorobom nowotworowym, w tym jelita grubego.

Marynowanie a właściwości zdrowotne imbiru

Marynowanie to jeden z najskuteczniejszych sposobów wydłużenia zdatności imbiru do spożycia. Marynowany w słodko-octowej zalewie imbir nie zmienia bowiem swoich właściwości zdrowotnych, jego smak nieco łagodnieje, a struktura mięknie, dzięki czemu jest przyjemniejszy w odbiorze.

Czy każdy może jeść marynowany imbir?

Nadwrażliwość na imbir to wyjątkowo rzadkie schorzenie, które jednak dotyczy pewnej grupy osób. Ludzie zmagający się z tym problemem niestety powinni go bezwzględnie unikać. Imbir powinny wyłączyć ze swojej diety również osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew (co najmniej do chwili  kontaktu z lekarzem). Wszyscy inni mogą sięgać po imbir zgodnie z własną wolą, warto jednak podczas jego jedzenia zachować umiar. Zjedzenie zbyt dużej porcji imbiru może bowiem skończyć się zgagą lub niestrawnością.

Wyżej opisane przeciwwskazania dotyczące spożywania imbiru, choć jak najbardziej prawdziwe, należą do rzadkości. Istnieje niewielkie ryzyko, że porcja marynowanego imbiru serwowana razem z sushi, np. w naszej poznańskiej restauracji, będzie miała jakikolwiek negatywny wpływ na zdrowie kogokolwiek z nas. Można więc pałaszować go bez obaw!