Zdrowie i długowieczność - jaki sekret kryje kuchnia japońska?



Japonia to kraj, w którym ludzie żyją znacznie dłużej niż w jakimkolwiek innym państwie, a w dodatku cieszą się dobrym zdrowiem i witalnością przez cały ten czas. Zgodnie z danymi udostępnionymi przez The World Factbook w 2015 roku średnia oczekiwana długość życia Japończyków wynosi 81,40 lat, natomiast Japonek 88,26 lat, z którym to wynikiem zajmują trzecie miejsce na arenie międzynarodowej, zaraz po Monako i San Marino. Co sprawia, że mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni tak przodują w rankingach? W poniższym artykule postaramy się odpowiedzieć na to pytanie. Przyjemnej lektury!

Rekordy długowieczności w Japonii

Obecnie za najstarszą żyjącą osobę na świecię uważa się Kane Tanaka urodzoną 2 stycznia 1903 roku. Japonka w dniu 9 marca 2019 roku została uznana przez Księgę Rekordów Guinnessa za najstarszą osobę na świecie, a obecnie żyje w domu spokojnej starości w Fukuocie i wciąż porusza się o własnych siłach. Również najstarszym mężczyzną na świecie był Japończyk. Jirōemon Kimura urodzony 19 kwietnia 1897 roku jako jedyny mężczyzna przekroczył wiek 116 lat i zmarł 12 czerwca 2013 roku z przyczyn naturalnych. W Japonii setne urodziny nie należą do rzadkości. Szacuje się, że na 1 mln Japończyków przypada 452 stulatków. W czym tkwi sekret?

Sekret japońskiej długowieczności

Wielu ludzi próbowało już odpowiedzieć sobie na pytanie w czym tkwi sekret długowieczności Japończyków. Jedni podkreślają ich charakterystyczny spokój ducha, wewnętrzną radość i opanowanie. Nie jest bowiem tajemnicą, że Japończycy potrafią cieszyć się z małych rzeczy i doceniać piękno codzienności. Inni w swoich analizach skupiają się na regularnym, zdawkowym ruchu, częstych spacerach i medytacji. Z kolei jeszcze inni zwracają szczególną uwagę na dietę Japończyków, umiejętność przygotowywania zdrowych, niskokalorycznych, i zbilansowanych posiłków. Prawdopodobnie prawda kryje się gdzieś pośrodku i w gruncie rzeczy wszystkie te czynniki razem sprawiają, że Japończycy cieszą się ponadprzeciętnym zdrowiem i długowiecznością.

Zasady w japońskiej kuchni

Prawdopodobnie nieraz słyszałeś, że japońska kuchnia zalicza się do najzdrowszych na świecie. Jest w tym sporo prawdy! Japończycy często spożywają bowiem nisko przetworzone jedzenie. Zgodnie z założeniami kuchni japońskiej tylko w ten sposób można cieszyć się najbardziej naturalnym smakiem produktu i czerpać z niego najwięcej korzyści. Ponadto, sekretem długowieczności Japończyków jest duża różnorodność spożywanych posiłków. Często sięgają oni po różne orzechy i nasiona, jaja, produkty pełnoziarniste, ryby, owoce morza, warzywa i owoce - zarówno te sezonowe, jak i marynowane lub gotowane na parze. Unikają oni natomiast słodyczy, wypieków z białej mąki, produktów mlecznych i smażonych.

Kuchnia japońska a choroby

Dieta długowieczności Japończyków przekłada się nie tylko na długość ich życia, lecz również jego jakość. Japończycy cieszą się bowiem znakomitym zdrowiem. Odsetek ludzi cierpiących w Kraju Kwitnącej Wiśni na otyłość, choroby układu krążenia (miażdżyca, udar, zawał serca) i choroby nowotworowe jest znacznie niższy niż na Zachodzie. Ponadto, dla wielu Europejczyków zaskakujący jest wygląd zewnętrzny mieszkańców Japonii. Czterdziestolatki wyglądają tam niemal tak samo jak ich nastoletnie córki, czego nie można powiedzieć o mieszkankach Zachodu.

Japońska dieta długowieczności w Polsce?

Większość z nas, Europejczyków, jest pod wrażeniem tego jak odpowiednio skomponowana dieta potrafi wpłynąć na zdrowie i wygląd człowieka. Jeśli i Ty zaliczasz się do tego grona spróbuj zmienić swoje codzienne nawyki żywieniowe na te japońskie. Zamiast deseru wypij zieloną herbatę, zamiast smażonej wieprzowiny wybierz rybę lub owoce morza, sięgaj po nasiona, orzechy i warzywa. A jeśli najdzie Cię ochota na prawdziwe japońskie przysmaki odwiedź naszą poznańską restaurację i skuś się na sushi, poke bowl lub pierożki gyoza.