Wodorosty nori - co to takiego?



Kuchnia japońska jest znacznie różna od naszej, europejskiej, między innymi za sprawą składników w niej wykorzystywanych. Jednym z nich są jadalne wodorosty o nazwie nori. Zwykle kojarzone z sushi, wodorosty nori posiadają szereg innych, kulinarnych zastosowań, a w dodatku są bombą witaminową, posiadają wiele cennych substancji odżywczych i mikroelementów. Jeśli chcesz nieco bliżej poznać wodorosty nori koniecznie przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim informacje na temat właściwości nori, ich wartości odżywczych i zastosowań. Mamy nadzieję, że lektura tekstu sprawi Ci przyjemność!

Wodorosty nori - co to takiego?

Nori to japońskie określenie jadalnych wodorostów, niekiedy sinic. Na świecie znajdziemy blisko 100 gatunków wodorostów jadalnych różniących się wyglądem i smakiem. Nori to najczęściej wodorosty z gromady krasnorostów. Najpopularniejszym gatunkiem nori jest szkarłatnica delikatna znana jako asakusa-nori. W warunkach naturalnych jadalne glony przypominają nieco sałatę i różnią się w zależności od gatunku. Jedne są delikatne i mają wąskie liście, inne grube i mięsiste. W sklepach wodorosty nori znajdziemy najczęściej w postaci sprasowanych arkuszy. Powstają one poprzez suszenie i podpiekanie zebranych wodorostów.

Historia nori

Wodorosty nori spożywano już w średniowieczu. Wtedy to pełniły one, obok glonów wakame i arame, jedną z form płacenia podatków. Pierwotnie zbierano te dziko rosnące z korzeni i kamieni morskich. Dopiero w XVII-XVIII wieku rozpoczęto ich komercyjną hodowlę. Początkowo przemysł miał się kiepsko, co wynikało z niezrozumienia trzystopniowego cyklu życia glonów. Dopiero pod koniec XX w. badania przyczyniły się do lepszego zrozumienia ich potrzeb i udoskonalenia hodowli wodorostów nori.

Nori - wartości odżywcze

Wodorosty nori cieszą się ogromną popularnością nie tylko w Japonii, lecz i na całym świecie. Częściowo sukces ten zawdzięczają swojemu niepowtarzalnemu smakowi, lecz w dużej mierze wynika on z ich wybitnych właściwości prozdrowotnych. Spośród licznych właściwości nori na szczególną uwagę zasługuje fakt, że znajdziemy w nich aż 35 g białka w 100 g produktu. To niezwykle dużo, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że w mięsie znajdziemy go 2-3 razy mniej. Ponadto, warto zaznaczyć, że wodorosty nori są niskokaloryczne. 100 g wodorostów to zaledwie 200-300 kcal.

Wodorosty nori - właściwości zdrowotne

Poza tym, że wodorosty nori są dobrym źródłem białka, znajdziemy w nich również wiele cennych składników mineralnych pochodzących z wody morskiej. Są to m.in. wapń, magnez, selen, fosfor, miedź, jod i żelazo. Ponadto, wodorosty nori są bogate w witaminy z grupy B, witaminy A i C. Znajdziemy w nich również błonnik, antyoksydanty, kwasy tłuszczowe EPA i taurynę.

Nori w walce z chorobami cywilizacyjnymi

Bogactwo minerałów, witamin i innych, cennych składników odżywczych zawartych w wodorostach nori sprawia, że ich regularne spożywanie ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Ich jedzenie nie tylko poprawia odporność naszego organizmu i uzupełnia w nim braki mikroelementów, lecz również jest znakomitą profilaktyką prozdrowotną. Szeroki zestaw witamin i mikroelementów zawartych w wodorostach nori może skutecznie przeciwdziałać chorobom cywilizacyjnym, poprawić stan układu naczyniowo-sercowego i ułatwić pozbycie się toksyn z organizmu.

Nori - zastosowanie w kuchni

W Europie wodorosty nori najczęściej spożywane są jako składnik sushi, tradycyjnego japońskiego dania. Na Wschodzie stanowią one ważny składnik japońskiego onigiri, koreańskiego kimbap czy tradycyjnej zupy miso. W kuchni polskiej również możemy stosować wodorosty nori jako składnik risotto, sałatek, zup lub dań z warzywami strączkowymi. Jeśli zastanawiasz się nad włączeniem wodorostów nori do swojej diety dobrym pomysłem jest odwiedzenie restauracji sushi. W Sushi World skosztujesz wielu smacznych rolek z ich dodatkiem, więc nie czekaj i już teraz skorzystaj z naszej oferty!