Wartości odżywcze sushi - czy warto jeść sushi?
Sushi, tradycyjna, japońska potrawa, wśród nas, Europejczyków budzi wiele kontrowersji. Jej niecodzienny smak, oryginalny wygląd i mnogość wykorzystanych w niej orientalnych składników rodzi wiele pytań i wątpliwości. Jednym z nich jest choćby pytanie czy sushi jest zdrowe. Wiele osób dbających o linię, kondycję i własne samopoczucie chce być bowiem świadomym tego, co wkłada do ust. Biorąc pod uwagę egzotyczny charakter sushi, w jego przypadku jest to jednak trudne do ustalenia.
Poniżej znajdziesz szereg informacji na temat sushi. Przeczytaj, a poznasz wartości odżywcze sushi, jego kaloryczność oraz zawarte w nim witaminy, mikro- i makroelementy. Przyjemnej lektury!
Ile kalorii ma sushi?
Jednym z najczęściej pojawiających się pytań dotyczących sushi jest pytanie o jego kaloryczność. Ile kalorii ma sushi? Otóż to zależy. Więcej kalorii będzie miało sushi z takimi dodatkami jak serek philadelphia, łosoś czy krewetka w tempurze, a mniej sushi z warzywami lub tuńczykiem. Przykładowo, w przeliczeniu na 100g produktu znajdziemy mniej więcej:
- 150 kcal w sushi z łososiem;
- 113 kcal w sushi z krewetką;
- 88 kcal w sushi z ogórkiem;
- 250 kcal w california maki;
- 320 kcal w philadelphia maki.
Pełnowartościowe białko w sushi
Wśród pytań dotyczących wartości odżywczych sushi pojawia się również często pytanie dotyczące zawartego w nim białka. Otóż biorąc pod uwagę, że jednym z najpopularniejszych dodatków do sushi są ryba i owoce morza, nikt prawdopodobnie nie będzie zaskoczony słysząc, że sushi jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Szacuje się, że w 100g sushi znajdziemy ok 6-7 g białka, z tym, że tutaj również wszystko zależy od konkretnej kompozycji sushi.
Sushi jako źródło dobrze przyswajalnych węglowodanów
Mówiąc o wartościach odżywczych sushi nie można również nie wspomnieć o zawartych w nich, dobrze przyswajalnych węglowodanach pochodzących w głównej mierze z ryżu, lecz również z owoców i warzyw. To właśnie one sprawiają, że sushi jest tak pożywnym i krzepiącym posiłkiem.
Kwasy tłuszczowe zawarte w sushi
Kolejną z wartości odżywczych sushi są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, tak ważne do rozwoju mózgu i układu nerwowego każdego z nas. Zawarte przede wszystkim w rybach i owocach morza, lecz również np. w awokado i sezamie, kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu i powinny być spożywane każdego dnia.
Błonnik, witaminy i mikroelementy, które znajdziemy w sushi
Mało kto zdaje sobie sprawę, że sushi to nie tylko ryż i ryba, lecz także bogactwo warzyw, owoców, wodorostów i ziaren bogatych w błonnik, różnorakie witaminy i mikroelementy, które powinniśmy dostarczać swoim organizmom na co dzień.
Przyjdź do naszej japońskiej restauracji na poznańskich Jeżycach i skorzystaj z dobrodziejstw jakie niesie jedzenie sushi już dzisiaj!