Sashimi - japoński sposób serwowania mięsa i ryb



Kuchnia japońska cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Egzotyczny smak, efektowny wygląd i wysoka wartość odżywcza posiłków serwowanych w Kraju Kwitnącej Wiśni sprawiają, że trudno im się oprzeć. Obok sushi, dania które jako pierwsze przychodzi na myśl gdy mówimy o kuchni japońskiej, na szczególną uwagę zasługuje również sashimi. To japoński sposób serwowania surowych ryb, owoców morza i mięsa, którego smak i prezencja cieszą się coraz to większą liczbą amatorów na Zachodzie. W niniejszym artykule przybliżymy nieco zagadnienia na jego temat, wyjaśnimy jak przygotowuje się sashimi, jak należy je serwować i jeść. Przyjemnej lektury!

Sashimi - co to jest?

Sashimi to japoński sposób serwowania surowego mięsa ryb, owoców morza, wołowiny i koniny. W języku japońskim słowo “sashimi” oznacza “przebite ciało” (“sashi” to “przebite”,”przecięte”, a “mi” to “ciało”,”mięso”). Mięso w sashimi najczęściej serwowane jest w formie kostki lub płatków z dodatkiem przypraw takich jak wasabi, sos sojowy, rzodkiew daikon i sos ponzu. Większe jednak znaczenie w przypadku sashimi odgrywa sposób podania posiłku i jego efekt wizualny niż dodatki. Danie serwuje się pięknie ułożone, udekorowane ziołami, kwiatami i warzywami. Finezja i estetyka odgrywają bowiem równie ważną rolę w kuchni japońskiej co sam smak.

Jak przygotowuje się sashimi?

Gatunkami najczęściej wykorzystywanymi do przygotowania sashimi są tuńczyk, krewetki, makrela, ośmiornica, łosoś i kalmary. Do rzadkości nie należy również sashimi z wieloryba, jeżowca, ostroboka, wołowiny czy koniny (tj. basashi). W tradycyjnych restauracjach japońskich sashimi przygotowuje się w całości na oczach klientów - od zabicia po krojenie, doprawianie i dekorację. Dużą wagę przywiązuje się do higieny pracy oraz tego, aby wszystkie kawałki były równe pod względem wielkości i grubości. Całość musi prezentować się schludnie, estetycznie, najlepiej wręcz artystycznie.

Na co zwrócić uwagę podając sashimi?

Sashimi to danie o delikatnym smaku, dlatego serwuje się je jako pierwsze z dań głównych, aby aromaty pozostałych potraw nie zaburzyły doznań smakowych towarzyszących konsumpcji posiłku. Często jest podawane w towarzystwie tradycyjnej japońskiej zupy miso. Można serwować je również jako przystawkę z sushi i ryżem. Każdy z elementów posiłku należy jednak serwować w osobnych naczyniach tak, aby całość prezentowała się apetycznie i strojnie.

Sashimi to surowe mięso, dlatego serwując je w pierwszej kolejności należy upewnić się czy jego jakość i świeżość nie budzą zastrzeżeń. Najbezpieczniejsze ryby i owoce morza to te pochodzące z hodowli. W celu pozbycia się pasożytów w nich zamieszkujących najlepiej zamrozić je zaraz po zabiciu.

Jak jeść sashimi?

Kultura spożywania posiłków w Japonii odgrywa ogromne znaczenie. Kosztując ichnich potraw warto więc zapoznać się z zasadami ich konsumpcji tak, by w pełni docenić kunszt japońskiej kuchni. Przykładowo, niewielu ludzi wie, że sushi to jedna z nielicznych dań, których jedzenie dłońmi jest w pełni akceptowalne w Japonii. Zasada ta nie dotyczy jednak sashimi. Jedząc je powinniśmy posługiwać się pałeczkami. Pojedyncze sztuki mięsa należy zanurzać w sosie sojowym lub nakładać na nie wasabi, a każdy kolejny kęs zagryzać marynowanym imbirem, aby oczyścić kubki smakowe.

Sushi a sashimi - jaka jest różnica?

Wiedząc co to jest sashimi określenie różnic między nim a sushi jest bardzo proste. W sushi surowa ryba to jedynie dodatek do ryżu, nori, warzyw i owoców, natomiast w sashimi gra ona pierwsze skrzypce, a dodatki są jedynie ozdobą. Ponadto, w większości japońskich restauracji sashimi serwowane jest jako danie główne w porze obiadowej, z kolei sushi można zamówić o dowolnej porze dnia. W naszej poznańskiej restauracji możesz skosztować sashimi z łososia i tuńczyk, których smak i prezencja nie mają sobie równych. Zapraszamy!