Pyszne azjatyckie zupy - miso, ramen, tom-yum

Zupa to pożywne danie, które idealnie nadaje się jako przystawka. Wiele azjatyckich zup to jednak pożywne pełnoprawne dania, które zaspokoją nawet duży głód bez powodowania uczucia ciężkości. Ciekawe smaki i wyjątkowe składniki - tym cechują się wszystkie zupy pochodzące z Japonii oraz Tajlandii. Czym jest zupa miso, ramen oraz tom-yum? Co oznaczają ich nazwy? Tego wszystkiego, a nawet więcej dowiesz się czytając ten artykuł. Jeśli po jego lekturze zgłodniejesz, przyjdź do naszych restauracji po dodatkową porcję wiedzy oraz zasmakuj pysznej zupy w Sushi World Poznań!

Zupa miso

Miso to pasta przygotowywana z fermentowanych ziaren soi oraz ryżu lub jęczmienia. Zupa miso powstaje w wyniku połączenia bulionu, pasty miso oraz warzyw. Często dodaje się do niej również glony wakame oraz tofu lub mięso łososia. 

Rodzaje miso

W japońskiej kuchni wyróżnia się 3 rodzaje pasty miso:

  • Biała (white shiro miso)  - najsłodsza odmiana, o delikatnie żółtym kolorze; czas jej przygotowania wynosi około 1 tydzień.
  • Czerwona (red aka miso) - czas przygotowania wynosi blisko rok; swój unikalny czerwono-brązowy kolor zawdzięcza temu, że ziarna soi są fermentowane wraz z ziarnami jęczmienia przez dużo dłuższy czas niż odmiana biała.
  • Czarna (black hatcho miso) - to najrzadsza odmiana pasty miso ze względu na to, że jej przygotowanie zajmuje aż 3 lata. Jest to wyjątkowo aromatyczna odmiana miso o intensywnym smaku umami.

Niezależnie od rodzaju pasty - zupa miso to zdrowy i smaczny posiłek, którego prozdrowotne działanie udowodniono naukowo. Zupa ta obniża cholesterol, poprawia trawienie oraz ma działanie antynowotworowe.

Ramen

Ramen to japońska zupa, która jest egzotycznym odpowiednikiem polskiego rosołu. Powstaje ona na bazie warzywnego lub mięsnego bulionu z dodatkiem makaronu oraz warzyw. Do najczęściej spotykanych rodzajów ramenów należą:

  • Tonkotsu - tłusty, na bazie kości wieprzowych.
  • Shio - aromat uzyskuje się dzięki zastosowaniu soli.
  • Shoyu - na bazie sosu sojowego.
  • Miso - na bazie pasty z fermentowanej soi.

Co ciekawe, w Japonii, skąd wywodzi się ta pyszna potrawa, uważa się, że podczas spożywania ramenu nie powinno się rozmawiać, co jest oznaką szacunku dla kucharzy, którzy przygotowali tak pyszną potrawę. 

Tom-Yum

Tom Yum to pyszna tajska zupa przygotowywana na bazie bulionu oraz mleka kokosowego z dodatkiem trawy cytrynowej, papryki chili,  grzybów tam yan oraz krewetek. Nazwa pochodzi od tajskich słów “tom”, co oznacza “gorący” oraz od “yam” czyli “ostry”. Zupa tom yum doskonale leczy z przeziębienia. Pikantne przyprawy gwarantują szybkie odetkanie zatok oraz rozgrzanie całego organizmu. To doskonała alternatywa dla naszego rosołu.