Popularne przystawki do sushi

Popularne przystawki do sushi

 

Sushi to potrawa kuchni japońskiej ciesząca się coraz większą popularnością w Polsce. Wielu z nas jest z nią dobrze zaznajomiona w odróżnieniu od innych przysmaków pochodzących z Kraju Kwitnącej Wiśni. Jeśli planujesz odwiedzić w najbliższym czasie restaurację sushi i zastanawiasz się nad rozszerzeniem swojego posiłku o małe co nieco, lecz nie wiesz jakie japońskie przystawki zasługują na Twoją uwagę koniecznie przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim odpowiedzi na pytania dlaczego warto zamówić przystawki do sushi oraz jakie przystawki do niego pasują. Przyjemnej lektury!

Dlaczego warto zamówić przystawki do sushi?

Wizyta w restauracji japońskiej to znakomita okazja ku temu, aby lepiej poznać kuchnię Kraju Kwitnącej Wiśni, skosztować różnego rodzaju sushi i… zaprzyjaźnić się z japońskimi przystawkami! Jeśli lubisz sushi możesz być bowiem pewien, że i one przypadną Ci do gustu. Podobnie do sushi, sztandarowego dania kuchni japońskiej na Zachodzie, japońskie przystawki również charakteryzują się łagodnym, orientalnym smakiem i egzotycznym charakterem. Przyjemnie zaostrzą Twój apetyt przed daniem głównym, a w dodatku uprzyjemnią i wydłużą wieczór stwarzając wspaniałe okoliczności do wspólnego biesiadowania w gronie najbliższych.

Tatar z łososia

Pierwszą z naszych propozycji na przystawkę do sushi jest tatar z łososia. To wykwintna zakąska, która bez wątpienia znajdzie grono fanów wśród miłośników sushi. W restauracjach sushi tatar z łososia często serwowany jest w towarzystwie gotowanego ryżu, sezamu i przypraw, jednakże dobrze smakuje również ze świeżą cebulą, chrupiącym porem lub sokiem z cytryny. Odpowiednio przygotowany i zaserwowany tatar z łososia bez wątpienia będzie przyjemnym rozpoczęciem posiłku.

Pierożki gyoza

Kolejną japońską przystawką, obok której nie można przejść obojętnie są pierożki gyoza. Pierwotnie wywodzące się z tradycji chińskiej, pierożki gyoza to stały element menu restauracji serwujących kuchnię japońską. Można dostać je w wersji gotowanej na parze lub w wodzie oraz smażonej na głębokim tłuszczu. W naszej restauracji na poznańskich Jeżycach możesz skosztować pierogów gyoza w wersji wegetariańskiej, a także z wieprzowiną, krewetkami i kurczakiem. Wszystkie smakują wybornie - zapewniamy!

Sashimi

Sashimi to tradycyjny, japoński sposób serwowania surowego mięsa ryb, owoców morza, a niekiedy również wołowiny i koniny. Kawałki mięsa serwowane są w postaci cienkich plasterków lub kostki z dodatkiem przypraw. Warto również zaznaczyć, że w przypadku sashimi ogromną rolę odgrywa wygląd dania. Kwestie wizualne są tu bowiem równie istotne co sam smak potrawy. Można powiedzieć, że Japończycy kwestię dekorowania sashimi opanowali do perfekcji w wyniku czego trudno mu się oprzeć. Wybierając sashimi jako przekąskę do sushi sam się przekonasz, że jego prezencja uprzyjemni wieczór bardziej niż cokolwiek innego.

Przystawki do sushi dla wegetarian (i nie tylko!)

Mówiąc o kuchni japońskiej warto wspomnieć o wegetariańskich przystawkach do sushi. Jesteśmy pewni, że obok sashimi, tatara z ryb i pierożków gyoza nadziewanych mięsem, przekąski japońskie w wersji bezmięsnej również zyskają Twoje uznanie. Spośród wielu warto wymienić:

  • edamame - w wersji gotowanej, grillowanej lub na surowo bez wątpienia sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających smakoszy;
  • chipsy z topinamburu - ich orientalny smak zaskoczy niejedną osobę spragnioną nowych doznań kulinarnych;
  • goma - sałatka z glonów o niezwykłym smaku i cennych właściwościach prozdrowotnych.

Japońskie przekąski na przyjęcia

Urządzając przyjęcie w swoim domu warto uraczyć gości japońskimi przekąskami. Biorąc pod uwagę krótki czas obróbki i dużą liczbę dań japońskich serwowanych na surowo, ich przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Jeśli jednak nie palisz się do własnoręcznego przygotowywania japońskich przysmaków zawsze możesz zamówić je z dowozem w naszej japońskiej restauracji w Poznaniu. Zapraszamy!