Popularne japońskie napoje do sushi i nie tylko
Japońska kuchnia to jedna z bardziej lubianych i popularnych egzotycznych kuchni w Polsce. Niezwykle aromatyczne i oryginalne danie, takie jak sushi, ramen, zupa miso to tylko nieliczne z przykładowych posiłków jadanych przez Japończyków, które skradły serce wielu Polaków. Być może zastanawiałeś się kiedyś, jak wygląda kwestia japońskich napojów. Co piją Japończycy do posiłków? Jaka herbata jest najbardziej popularna w Kraju Kwitnącej Wiśni, jaki alkohol zastępuje w tym kraju popularną w Polsce wódkę oraz czym tak właściwie jest matcha? Na te oraz inne pytanie odpowiemy w poniższym artykule dotyczącym japońskich napojów.
Najbardziej popularne japońskie napoje
Japonia to kraj, z którego pochodzi wiele bardzo oryginalnych potraw. Odmienna kultura oraz dostępne składniki sprawiły, że w Japonii pije się inne napoje od tych spotykanych w Europie. Dowiedz się kiedy Japończycy piją zieloną herbatę, dlaczego jest tak popularna i ceniona oraz do jakich posiłków pasuje najbardziej. Sprawdź również, czym jest, zdobywająca popularność również w Polsce, matcha oraz czym różni się sake od polskiej wódki. Z poniższego zestawienia dowiesz się również które japońskie napoje najbardziej pasują do sushi.
Japońska zielona herbata - sencha czy coś innego?
Zielona herbata w Japonii ma status “złotego napoju”, a dokładnie “zielonego złota”. Od wieków napój ten jest bardzo ceniony głównie ze względu na wyjątkowe właściwości, dużą różnorodność oraz smak. Co ciekawe znawcy japońskiej kuchni twierdzą, że zielona herbata zawiera w sobie smak umami, czyli piąty smak bezpośrednio związany z zawartością w liściach zielonej herbaty kwasu glutaminowego, który pozwala odczuwać pozostałe smaki jeszcze intensywniej. Najpopularniejsza zielona herbata to sencha, która jest lekko cierpka i ma kwiatowy aromat. Doskonale pasuje do sushi!
Matcha - co to takiego?
Matcha to sproszkowana zielona herbata uważana za jedną z jej najzdrowszych odmian. W Japonii matcha spożywana jest od XII wieku głównie ze względu na jej prozdrowotny wpływ na organizm. Ciekawostką jest również to, że w Japonii matcha dodawana jest także do różnych potraw - zarówno wytrawnych, jak i słodkich deserów. Matcha ma właściwości odprężające dzięki zawartości L-teaniny, która uwalnia się po kilku minutach parzenia. Działa ona również pobudzająco oraz pomaga utrzymywać odpowiedni poziom hormonów, takich jak serotonina i dopamina.
Sake - czy, aby na pewno to japońska wódka?
Słowo sake w Japonii oznacza alkohol - niezależnie od tego, czy jest to piwo, whisky, wino, czy wódka. W Europie błędnie przyjęło się nazywać tym terminem wódkę ryżową, która w Japonii znana jest jako shochu. Wódkę ryżową pije się najczęściej podgrzaną do temperatury ok 45°C.
Czy w Japonii pije się piwo?
W Japonii piwo cieszy się sporą popularnością. Receptura japońskiego piwa różni się od europejskich trunków tym, że wśród składników poza chmielem, drożdżami oraz słodem jęczmiennym, znajdziemy także ryż.
Czym jest umeshu?
Bardzo ciekawym napojem alkoholowym popularnym w Japonii jest umeshu, który przypomina w smaku popularne w Polsce owocowe nalewki. Trunek ten wytwarzany jest z japońskiej moreli ume, dzięki czemu ma przyjemny słodko-kwaśny smak. Dobrze pasuje jako dodatek do sushi. Jego moc przypomina popularne europejskie wina (ok. 15%).
Skosztuj japońskiej kuchni w Poznaniu
Jeśli nabrałeś ochoty na japońskie napoje oraz potrawy po lekturze powyższego artykułu i mieszkasz w Poznaniu, koniecznie sprawdź nasze menu. Restauracja Poznań Sushi World czeka na Ciebie przy ul. Mickiewicza 18a.