Poke bowl - miska pełna zdrowia



Poke bowl
to tradycyjne danie kuchni hawajskiej obecnie cieszące się ogromną popularnością na całym świecie. Słowo “poke” oznacza “pokrojony na kawałki” co doskonale oddaje charakter dania. Poke bowl są to bowiem warzywa, owoce, owoce morza, ryby i mięso pokrojone na kawałki i ułożone w misce na porcji ryżu. Często w ich towarzystwie możemy znaleźć wodorosty, ziarna, orzechy i inne dodatki, które podkreślają smak potrawy i dopełniają ją pod względem zawartości składników odżywczych.

Poke bowl to danie, dla którego wielu straciło głowę. Jeśli jesteś ciekaw z czego wynika jego fenomen koniecznie przeczytaj niniejszy artykuł. Znajdziesz w nim wiele ciekawych informacji na temat pochodzenia potrawy, zasad jej komponowania i korzyści płynących z jej spożywania. Mamy nadzieję, że lektura tekstu będzie dla Ciebie interesująca.

Poke bowl - zdrowy trend z Hawajów

Poke bowl to danie pochodzące z Hawajów. Na przełomie XIX i XX wieku, kiedy to ponad 40% populacji wysp stanowili japońscy imigranci pracujący na plantacjach cukru i ananasów, kuchnie hawajska i japońska przeniknęły się w wyniku czego powstało wiele interesujących potraw m.in. poke bowl. Rzecz jasna na początku danie wyglądało nieco inaczej. Składało się głównie z kawałków surowego tuńczyka, soli, wodorostów i orzechów pekan. Dopiero z biegiem czasu eksperymenty kulinarne wokół poke bowl sprawiły, że danie wyewoluowało i obecnie możemy cieszyć się jego smakiem we współczesnej formie.

Poke bowl - estetyka i smak

Cechą charakterystyczną poke bowl jest jego apetyczny, barwny wygląd. Różnorodność warzyw, owoców, nasion i przypraw wykorzystywanych do przygotowania poke bowl daje w efekcie niesamowicie smakowite danie, które przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednej osobie. Warto również zaznaczyć, że ogromnym atutem poke bowli jest fakt, że większość ich składników jest surowa lub marynowana. Biorąc pod uwagę fakt, że w wyniku obróbki cieplnej wiele witamin i mikroelementów bezpowrotnie ginie spożywanie surowych warzyw i owoców może mieć zbawienny wpływ na organizm każdego z nas.

Jakie składniki zawiera poke bowl?

Zgodnie z tradycją podstawowym składnikiem poke bowli jest ryba - surowa, marynowana, wędzona lub pieczona. Najczęściej wykorzystuje się tuńczyka, łososia lub lucjana, choć do rzadkości nie należą również owoce morza, m.in. ośmiorniczki, kraby i krewetki. Chęć sprostania oczekiwaniom dużej liczby konsumentów sprawiła, że na rynku pojawiły się również restauracje serwujące poke bowle z kurczakiem, a nawet poke bowle wege.

W poke bowl rybę, owoce morza lub mięso podaje się na gotowanym ryżu, choć i od tej reguły są odstępstwa. Niekiedy można spotkać poke bowl na bazie komosy ryżowej lub makaronu soba. Następnie dodaje się warzywa i owoce pokrojone na kawałki. Do najpopularniejszych zaliczają się awokado, różnorakie kiełki, edamame, cebula, warzywa liściaste, kimchi, ogórek i imbir. Całość dopełnia sos np. na bazie sosu sojowego lub ponzu.

Na co zwrócić uwagę komponując poke bowl?

Komponując poke bowl warto mieć na uwadze świeżość składników oraz ich wartości odżywcze. Aby danie sprawdziło się w roli pełnowartościowego posiłku powinno zawierać białko (np. ryby, mięso, komosę ryżową), węglowodany (np. ryż, owoce), nienasycone kwasy tłuszczowe (np. awokado, tłuste ryby, orzechy, nasiona), a także błonnik i witaminy (owoce i warzywa). Tak skomponowane jest nie tylko pysznym, lecz także i wyjątkowo pożywnym daniem.

Dania podobne do poke bowl

O poke bowl mówi się, że to rozmontowane sushi podane w misce. Biorąc pod uwagę jego składniki i pochodzenie trudno się z tym nie zgodzić. Również japońskie sashimi jest nieco zbliżone do pierwotnej formy hawajskiej potrawy i zdecydowanie warto go skosztować.

Poke bowl, sushi i inne smakowite dania znajdziesz w naszej poznańskiej restauracji Sushi World. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z menu.