Kuchnia japońska z roku na rok zyskuje na popularności. Restauracje serwujące sushi, ramen i inne
japońskie potrawy zjednują sobie coraz większą rzeszę wielbicieli. Jeśli i Ty chcesz się rozsmakować we wschodnich specjałach, jednak nie wiesz od czego zacząć jesteś w doskonałym miejscu! Poniżej znajdziesz listę pięciu
japońskich dań, których smak, aromat i wygląd bez wątpienia przypadną Ci do gustu. Każda z potraw, które wyróżniliśmy jest dostępna w wielu wersjach smakowych, dzięki czemu łatwo wybierzesz odpowiadający Ci wariant. Przeczytaj artykuł i przekonaj się jak smakuje
japońskie jedzenie!
Sushi
Potrawą, która większości z nas pierwsza przychodzi na myśl gdy mówimy o
kuchni japońskiej jest sushi. Barwne rolki lub jak w przypadku sushi nigiri owalne porcje ryżu udekorowane z zewnątrz, zachęcają wyglądem, kolorystyką i egzotycznym charakterem. Ich podstawowymi składnikami są ryż i nori, czyli sprasowane wodorosty, których zadaniem jest utrzymanie sushi w ryzach. Do najpopularniejszych dodatków do sushi można zaliczyć owoce morza, ryby, ziarna sezamu, omlet japoński, tofu, grzyby i warzywa. Często można w nim znaleźć marynowaną tykwę, pędy bambusa, marynowaną rzepę oraz bardziej swojskie ogórki, marchew, szczypiorek i paprykę. Sushi podaje się w towarzystwie sosu sojowego i chrzanu japońskiego o nazwie wasabi.
W naszej restauracji na poznańskich Jeżycach możesz skosztować sushi w wielu interesujących wersjach smakowych. Przekonaj się, który wariant zasmakuje Ci najbardziej!
Ramen
Ramen to ostatnimi czasy jedno z najmodniejszych dań
kuchni japońskiej. Jego bazą jest bulion z makaronem, do których dodaje się różne składniki. Można wyróżnić co najmniej kilkadziesiąt odmian tej potrawy o różnorakiej konsystencji, smaku i charakterze. Niektóre wersje ramenu są klarowne i przypominają nieco nasz polski rosół, inne z kolei są mączne i zawiesiste. Możemy wyróżnić ramen pikantny, słony, wołowy, wieprzowy, rybny, wegetariański i inne. Do najpopularniejszych dodatków do tego dania należą wakame, nori, kiełki, pędy bambusa, gotowane jaja, nasiona sezamu, wieprzowina, wołowina i sos sojowy. Nie bądź zaskoczony, gdy zamawiając ramen zobaczysz w nim kapustę pekińską, kawałki ryby, wodorosty, szczypiorek, tofu czy grzyby. Wariacji na temat ramenu jest na tyle dużo, że można rozkoszować się jego smakiem na co dzień bez obaw, że któregoś dnia jego smak się znudzi.
Onigiri
Jeśli masz ochotę na
japońską przekąskę koniecznie powinieneś skosztować onigiri. Uformowane z ryżu nadziewane trójkąty lub owale cieszą się ogromną popularnością w Kraju Kwitnącej Wiśni. Nadzienie onigiri najczęściej składa się z ryb, ikry, owoców morza i nori, jednak rzadkością nie jest również onigiri nadziewane smażonymi lub grillowanymi warzywami. Krótko po tym jak to
japońskie danie przywędrowało na Zachód pojawiły się nowe, europejskie wariacje na jego temat. W wielu restauracjach serwujących
kuchnię japońską możemy skosztować np. onigiri na słodko z owocami lub czekoladą.
Pierożki Gyoza
Gyoza to kolejna
potrawa japońska, którą trzeba znać. Pierożki wykonane z cienkiego ciasta podawane w wersji gotowanej na parze lub podsmażonej często pełnią rolę przystawki i serwowane są w barach z ramenem. Ich nadzienie to najczęściej wieprzowina, kapusta pekińska, czosnek i owoce morza, jednakże podobnie jak w przypadku pozostałych dań wymienionych w tym artykule można przygotować je na tysiące sposobów. W naszej restauracji możesz skosztować gyoza w wersji wegetariańskiej oraz nadzianych kurczakiem, wieprzowiną lub krewetkami.
Udon
Udon to gruby makaron z mąki pszennej podawany najczęściej na gorąco w bulionie. Wyglądem przypomina nieco spaghetti, lecz jest od niego znacznie grubszy i nieco “gumowy” w smaku. W roli dodatków do udonu często wykorzystuje się tempurę, tofu, smażone i grillowane warzywa, grzyby, sos sojowy, mięso i ryby.