Kappamaki - ogórek jako dodatek do sushi

Kappamaki - ogórek jako dodatek do sushi

 

Sushi z ogórkiem to absolutna klasyka gatunku. Jest smaczne, lekkie i niskokaloryczne. Z chęcią zjedzą je nawet osoby niezaprzyjaźnione z sushi, wegetarianie, a nawet małe dzieci. W dodatku jasny, zielony kolor ogórka sprawia, że rolki sushi z ogórkiem prezentują się apetycznie i świeżo.

Jeśli jesteś “sushimaniakiem” i chcesz jeszcze lepiej poznać tajemnice japońskiego przysmaku koniecznie przeczytaj poniższy tekst. Znajdziesz w nim wiele cennych informacji na temat kappamaki, w tym dane na temat ich wartości odżywczych. Przyjemnej lektury!

Kappamaki - co to takiego?

Kappamaki to jeden z podstawowych rodzajów sushi. W języku japońskim określenie to oznacza “zwój z ogórkiem”. Można więc powiedzieć, że kappamaki to hosomaki z ogórkiem. Z pozoru dość nieciekawe, kappamaki ujmują subtelnym, orzeźwiająco-słodkim smakiem i prostotą. Są częstym elementem zestawów sushi, zarówno klasycznych, jak i wegetariańskich. Z uwagi na dość pospolity smak, niską kaloryczność i atrakcyjny wygląd mają niezliczoną liczbę fanów na całym świecie.

Wartości odżywcze ogórków

Ogórek to popularne warzywo, które nierzadko gości na naszych stołach. Choć często niedoceniany, ogórek jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. W swoim składzie zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy C, A, E i K. Ponadto, znajdziemy w nim takie składniki mineralne jak wapń, żelazo, potas, fosfor, cynk i magnez. Warto również zaznaczyć, że ogórki są niskokaloryczne, przez co bez obaw mogą być spożywane przez osoby będące na diecie odchudzającej. W 100 g ogórka bez skórki znajdziemy zaledwie 12 kcal. Ogórek świetnie sprawdza się w walce z nadciśnieniem, ma korzystny wpływ na układ pokarmowy, a w dodatku ma niski indeks glikemiczny. To znakomity produkt spożywczy, który warto włączyć do swojej diety nie tylko w postaci kappamaki sushi.

Ogórek jako dodatek do sushi

Ogórek to popularny dodatek do dań kuchni japońskiej, m.in. sushi. Jego jasnozielony, soczysty kolor sprawia, że danie prezentuje się apetycznie, zdrowo i świeżo. W kappamaki najczęściej wykorzystuje się ogórki bez skórki z wydrążonym gniazdem nasiennym. Pokrojone w cienkie, długie paski, ogórki zwija się w rolki razem z pozostałymi składnikami i formuje maki sushi. Warto jednak pamiętać, że poza funkcją dekoracyjną ogórek w sushi jest ceniony również za smak. Jego lekki, orzeźwiający charakter i niezaprzeczalna delikatność sprawiają, że świetnie smakuje nie tylko jako składnik hosomaki kappa, lecz również jako element wielu innych rolek sushi.

Wariacje na temat kappamaki

Kappamaki to tylko jeden ze sposobów wykorzystania ogórka w sushi. Koniecznie spróbuj również: