Japońskie noże do sushi - rodzaje i ciekawostki

Czy próbowałeś kiedyś samodzielnie przyrządzić sushi? Jeśli tak, to z pewnością wiesz, że składniki to nie wszystko, czego potrzebujesz, by jego konsumpcja była łatwa i przyjemna. Kluczowe jest nie tylko samo przyrządzenie poszczególnych składników, lecz także sposób w jaki potrawy, w tym rolki sushi są pokrojone. Od sposobu przyrządzania zależy, czy japońskie danie się nie rozpadnie gdy chwycisz je pałeczkami. Zbyt tępy nóż sprawi, że sushi master będzie musiał użyć dużej siły do przekrojenia rolki i ulegnie ona wgnieceniu, co zdecydowanie utrudni jej zjedzenie bez rozdzielania na kawałki. Dowiedz się więcej o sztuce przyrządzania sushi oraz o tym jakich noży używa się w japońskiej kuchni. Koniecznie także sprawdź jak nasi sushi masterzy posługują się japońskimi nożami! Przyjemnego czytania i do zobaczenia!

Noże do sushi - japońskie czy zachodnie?

W przeciwieństwie do swojej zachodniej konkurencji, japońskie noże są ścięte tylko z jednej strony dzięki, co ułatwia oddzielanie mięsa ryby od noża. Co więcej noże pochodzące z kraju kwitnącej wiśni produkowane są z wyjątkowo twardej stali wysokowęglowej, która umożliwia osiąganie wyższej ostrości oraz dużo większej trwałości od noży wykonanych ze stali nierdzewnej. Dzięki temu japoński nóż do sushi pozostaje dłużej ostry od jego zachodniego odpowiednika. Równocześnie materiał ten wymaga większej dbałości o narzędzie ze względu na większą kruchość.

Rodzaje noży do sushi i sashimi

Japońskie noże to precyzyjne narzędzia pracy sushi masterów, z których każde służy do innego celu. Różnią się między sobą kształtem, który definiuje ich możliwości oraz tym samym cel, do którego zostały stworzone.

Yanagi ba

Pierwszy z noży na naszej liście to yangai ba znany również jako shobu-bochu, czyli nóż do sashimi. To długi oraz cienki nóż służący do krojenia surowej ryby na perfekcyjne plastry uwydatniające piękną teksturę ryby. Dzięki swojej ostrości umożliwia pokrojenie ryby w pojedynczym cięciu przy użyciu znikomej siły. Takie właściwości umożliwiają uzyskanie pięknych kawałków ryby o nienaruszonej strukturze. Używamy yangai ba do przyrządzenia:

  • Sashimi z łososia,
  • Sashimi z tuńczyka,
  • oraz wielu pysznych rybnych nigiri. 

Deba

Deba to japoński nóż do “ciężkiej roboty”. Służy on przede wszystkim do krojenia ryb oraz mięsa. Jest również używany do patroszenia oraz filetowania ryb. To niezbędny nóż do przyrządzenia rolek sushi z łososiem, tuńczykiem lub węgorzem, takich jak:

  • Sake Futomaki,
  • Maguro Futomaki,
  • Unagi Futomaki, 

Usuba

Przedostatni japoński nóż z naszej listy to usuba (z japońskiego “cienkie ostrze”). Używany jest do cięcia warzyw na drobne kawałki oraz ich obierania. Dzięki swojemu wyjątkowo ostremu oraz cienkiemu ostrzu umożliwia sushi masterom pokrojenie w paski marchwi, ogórka czy rzodkwi bez ryzyka ich złamania. Sushi masterzy używają tego rodzaju noża do przyrządzenia różnych rolek z warzywami, w tym:

  • Vegetarian Tempura Roll,
  • Vege Spring Roll,
  • oraz wegetariańskich zestawów, takich jak Vegetarian Set.

Sushikiri

Ostatni nóż na naszej liście to sushikiri, co można z japońskiego przetłumaczyć jako “tnący sushi” lub “służący do krojenia sushi”. Nazwa ta została nadana nie bez przyczyny. To właśnie nóż sushikiri używany jest to finalnego cięcia gotowych rolek sushi bez zgniatania ryżu. Swoje wyjątkowe właściwości zawdzięcza zaokrąglonemu ostrzu, które dzięki takiemu kształtowi jest dłuższe od prostego noża tej samej wielkości. 

Restauracja sushi - jaką wybrać, gdy przejeżdżasz przez Poznań?

Jeśli przejeżdżasz przez Poznań lub mieszkasz w naszym pięknym mieście i chcesz spróbować pysznego sushi, zapraszamy do naszej restauracji Sushi World Poznań. Przetestuj wyśmienite potrawy z naszego menu, takie jak sushi, sashimi, zupy (miso, ramen, tom yum) lub zamów zestaw sushi skomponowany specjalnie dla Ciebie. Zapraszamy!