Starcie się z kulturą japońską dla wielu osób może być zaskakujące. Zasady savoir - vivre panujące w Kraju Kwitnącej Wiśni są zgoła inne niż europejskie. Jak zatem zachowywać się w trakcie podróży do Japonii lub odwiedzając japońskie restauracje?
W poniższym tekście znajdziesz garść wskazówek na temat japońskiej sztuki jedzenia sushi. Przeczytaj, a dowiesz się w jaki sposób jeść ten japoński specjał, aby nie popełnić faux pas i popisać się dobrymi manierami. W artykule wspomnimy również co nieco na temat tego jak wygląda tradycyjny japoński obiad, by nic nie mogło Cię zaskoczyć. Przyjemnej lektury!
Jak jeść sushi?
Z reguły pierwszą z nasuwających się myśli dotyczących jedzenia
sushi w restauracji jest kwestia posługiwania się pałeczkami. Wiele osób nie wie
jak trzymać pałeczki lub zwyczajnie nie ma w tym wprawy. Na szczęście to nie problem! Japończycy nierzadko w ogóle zapominają o pałeczkach i sięgają po
sushi dłońmi. Nie jest to w żadnym stopniu traktowane jako brak ogłady, ba, niektóre
rodzaje sushi, np.
sushi nigiri, są uformowane w ten sposób, aby wygodnie było je chwycić dłońmi. Oczywiście, posługiwanie się pałeczkami, zwłaszcza w miejscu gdzie nie ma możliwości umycia rąk przed i po posiłku, jest jak najbardziej wskazane. W Kraju Kwitnącej Wiśni również często widzi się Japonki, które decydują się na
jedzenie sushi pałeczkami, ze względu na bardziej elegancki charakter tego zachowania.
Ceremonia jedzenia sushi - nie dziel rolek sushi na kawałki!
Kolejną zasadą do której warto się stosować odwiedzając japońską
restaurację sushi jest niedzielenie
rolek sushi na kęsy. O ile w kulturze europejskiej mile widziane jest jedzenie posiłków powoli, małymi kęsami, o tyle w Japonii nikt nie ma nic przeciwko, aby szeroko otwierając usta włożyć do niech całą rolę naraz. Jest to wręcz zalecane, ponieważ wyłącznie w ten sposób można cieszyć się smakiem kompozycji smakowej stworzonej przez mistrza
sushi. Ponadto, warto zaznaczyć, że przekrojona
rolka sushi rozpadnie się i tym samym utrudni jego zjedzenie.
Imbir na oczyszczenie kubków smakowych
Kolejną zasadą dotyczącą
jedzenia sushi w
japońskich restauracjach jest przegryzanie
marynowanego imbiru, znanego również pod nazwą gari, pomiędzy kolejnymi
rolkami sushi. Mocny, orzeźwiający smak imbiru ma za zadanie oczyścić kubki smakowe i przygotować je na kolejne doznania smakowe. Jedząc naprzemiennie
sushi i
marynowany imbir unikamy bowiem ryzyka, że smaki kolejnych rolek “pomieszają” nam się w ustach, a doznania smakowe towarzyszące
jedzeniu sushi zostaną zakłócone.
A co z sosem sojowym i wasabi?
Sushi zwyczajowo serwowane jest z
chrzanem wasabi i
sosem sojowym. Te dwa dodatki pełnią funkcję przyprawy i śmiało można po nie sięgać rozkoszując się
sushi. Warto jednak pamiętać, że łączenie
wasabi i
sosu sojowego jest traktowane jako nietakt w japońskich restauracjach i może urazić szefa kuchni. Mistrzowie
sushi dokładają bowiem największych starań, aby potrawa była dobrze doprawiona, a oba te dodatki mogą skutecznie zniszczyć jej naturalny smak.
Uważaj na… perfumy
Kolejnym faux pas w
kulturze japońskiej jest zbytnie perfumowanie się przed wyjściem do restauracji. Węch jest jednym z podstawowych zmysłów, za pośrednictwem których rozkoszujemy się posiłkiem. Zbyt intensywny zapach perfum może więc zakłócić doznania towarzyszące
jedzeniu sushi zarówno Tobie, jak i innym klientom lokalu.
Tradycyjny japoński obiad
Zasady dotyczące savoir-vivre w Japonii przydadzą Ci się nie tylko podczas wizyty w
japońskich restauracjach, lecz również podczas wizyty w Kraju Kwitnącej Wiśni. Warto więc uzmysłowić sobie jak wygląda tradycyjny
japoński obiad. Otóż w Japonii w porze obiadowej najczęściej serwuje się zupę, miseczkę ryżu i danie główne o nazwie okazu. Spożywając je należy lewą ręką trzymać miseczkę ryżu na wysokości serca, a prawą sięgać po kolejne elementy posiłku, wkładać je do miseczki ryżu i zjadać w jego towarzystwie.
Sushi i inne danie
kuchni japońskiej serwujemy w naszej restauracji na poznańskich Jeżycach. Przyjdź i rozsmakuj się w daniach Kraju Kwitnącej Wiśni!