Jaką rybę do sushi wybrać?

Jaką rybę do sushi wybrać?

 

Jakość ryby w sushi odgrywa kluczową rolę. Właściwie dobrana nie tylko determinuje smak potrawy, lecz także sprawia, że jest ono zdatne do spożycia i nie wywołuje nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych. Czym zatem kierować się wybierając rybę do sushi? Jaki gatunek ryby wybrać? Czy aby na pewno łosoś i tuńczyk, dwa najpopularniejsze gatunki ryb do sushi, to jedyne słuszne opcje? Na te i wiele innych pytań odpowiedzi znajdziesz poniżej. Sprawdź!

Sekret dobrego sushi

Słowo “sushi” w języku japońskim oznacza ryż zaprawiony octem. To właśnie proces jego przygotowania i doprawiania Japończycy uważają za kluczowy w trakcie przyrządzania sushi i w głównej mierze po nim rozpoznają potrawę dobrej jakości. Fakt ten może być dla wielu zaskoczeniem, ponieważ nam, Europejczykom, sushi kojarzy się głównie ze świeżą, surową, wyfiletowaną rybą. Niezależnie jednak od tego co dla kogo ważne, dobra ryba w sushi ma znaczenie. Jak więc wybrać najlepszą?

Jaki gatunek ryb do sushi wybrać?

Fani sushi często zastanawiają się jakie ryby do sushi najlepiej wybrać. Każdy oczywiście ma swoje preferencje, jednak niekiedy warto poznać możliwości i otworzyć się na nowe smaki.

Najpopularniejszą rybą do sushi jest bez dwóch zdań łosoś oceaniczny w wersji na surowo, grillowanej i wędzonej. Sushi znakomicie smakuje również z tuńczykiem, a także makrelą doprawioną octem lub sokiem z cytryny. W Japonii dużą popularnością cieszy się unagi, czyli węgorz. Warto jednak wiedzieć, że przed jego zjedzeniem konieczna jest obróbka cieplna, ponieważ krew węgorza jest toksyczna dla ludzi.

Owoce morza w sushi

Sushi najlepiej smakuje z rybami morskimi, choć spektakularny efekt można osiągnąć również przez wykorzystanie w sushi owoców morza. Co dodać do sushi zamiast ryby? Krewetki, ośmiornice i kraby bez wątpienia będą strzałem w dziesiątkę. Są one popularnym dodatkiem tego japońskiego specjału, smakują wyśmienicie i posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Warto jednak unikać tzw. ryby masłowej, ponieważ jej spożycie może powodować nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu trawienia.

Wybór ryb do sushi

Wybierając rybę do sushi warto sięgać wyłącznie po wysokiej jakości, świeże mięso pochodzące ze sprawdzonego źródła. Jeśli mamy choćby najmniejsze wątpliwości co do jakości ryby lepiej zrezygnować z jej kupna, ponieważ spożycie nieświeżego mięsa może mieć fatalne konsekwencje dla naszego zdrowia. Wybierając rybę do sushi warto sięgnąć po ryby o lśniących, wypukłych oczach, niezbyt ostrym zapachu i jędrnym, sprężystym mięsie. Warto również zwrócić uwagę na ich skrzela, powinny mieć ostry, czerwony kolor.

Jakie ryby w sushi jemy najchętniej?

W Polsce zdecydowanie najchętniej wybieraną rybą do sushi jest łosoś, choć często sięgamy również po sushi z tuńczykiem lub krewetkami. W naszej restauracji z Sushi przy ul. Mickiewicza w Poznaniu możesz skosztować ich wszystkich. Przyjdź i sprawdź. Zapraszamy!