Ile kalorii ma sushi? Czy warto jeść sushi na diecie?

Ile kalorii ma sushi? Czy warto jeść sushi na diecie?

 

Sushi przez wielu traktowane jest jako rarytas, na który warto sobie pozwolić celebrując różnorakie uroczystości i świętując mniejsze lub większe osiągnięcia. Są też tacy, którzy twierdzą, że sushi nie różni się niczym od dań typu fast food, bo podobnie do nich jest szybko przygotowywane “na miejscu”. Jak zatem wygląda prawda na temat sushi? Czy sushi jest zdrowe czy wręcz przeciwnie, to bomba kaloryczna, którą lepiej omijać szerokim łukiem? Ile kalorii ma sushi i czy osoby będące na diecie odchudzającej mogą sobie na nie pozwolić bez wyrzutów sumienia? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej. Przyjemnej lektury!

Cała prawda o sushi - tradycyjna potrawa kuchni japońskiej pochodząca z… Chin!

Sushi to specjał Kraju Kwitnącej Wiśni, który w ciągu kilku ostatnich lat zdobył serca mieszkańców Europy. W tradycyjnym japońskim sushi znajdziemy zaprawiony octem ryż, wodorosty nori oraz, w zależności od rodzaju sushi, ryby, owoce morza, warzywa, owoce, grzyby, omlet japoński i nasiona. Wszyscy doskonale wiedzą, że udając się do japońskiej restauracji będą mogli skosztować tego specjału, mało kto jednak zdaje sobie sprawę skąd tak naprawdę pochodzi sushi. Otóż pierwsze wzmianki na temat dań będących połączeniem ryżu i surowej ryby pojawiły się już 1,5 tysiąca lat temu w… chińskich przekazach! To stamtąd sushi trafiło do Japonii i z biegiem czasu, ewoluując zyskało współczesną formę.

Czy sushi jest zdrowe?

Sushi to egzotyczna potrawa, o której wielu z nas nie wie za dużo. Niektórzy, mimo, że uwielbiają jej smak, zastanawiają się czy sushi jest zdroweczy kobiety w ciąży mogą jeść sushi czy można podawać sushi dzieciom. Otóż, biorąc pod uwagę bogactwo witamin, mikro- i makroelementów, nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik zawarte w sushi, śmiało można wysnuć wniosek, że sushi jest zdrowe. Z drugiej jednak strony, niektórzy sceptycznie podchodzą do zagadnienia jedzenia sushi przez kobiety w ciąży i małe dzieci. Przyczyną jest surowa ryba, która może zawierać bakterie lub pasożyty, występujące np. na skutek nieprawidłowego przechowywania lub obróbki. Dlatego też kobietom w ciąży i dzieciom zaleca się spożywanie wyłącznie sushi z grillowaną lub pieczoną rybą albo sushi wegetariańskie.

Ile kcal ma sushi nigiri?

Kwestią, która niepokoi wiele osób jest również kaloryczność sushi. Zależy ona rzecz jasna od kaloryczności dodatków wykorzystanych do zrobienia sushi i jest różna w zależności od rodzaju sushi. Do najbardziej kalorycznych dodatków do sushi należą m.in. awokado, ryby (łosoś, węgorz), serek philadelphia i tempura. Z kolei, najmniej kalorycznymi dodatkami do sushi są m.in. ogórek, marynowana rzodkiew, marynowana tykwa, marchew, sałata i szczypiorek.

Szacunkowa kaloryczność sushi nigiri wynosi:

  • 150 kcal / 100 g w sushi nigiri z łososiem;
  • 175 kcal / 100 g w sushi nigiri z tuńczykiem;
  • 113 kcal / 100 g w sushi nigiri z krewetką;
  • 113 kcal / 100 g w sushi nigiri z krabem.

Ile kalorii mają sushi maki?

Kaloryczność sushi maki przedstawia się następująco:

  • 88 kcal / 100g w hosomaki z ogórkiem;
  • 130 kcal / 100g w hosomaki z tuńczykiem;
  • 110 kcal / 100g w hosomaki z łososiem;
  • 225 kcal / 100g w california maki;
  • 320 kcal / 100g w philadelphia maki;
  • 100 kcal / 100g w futomaki z krewetką.

Sushi czy pizza? - oto jest pytanie

Czy sushi jest tuczące? I tak, i nie. Wszystko zależy od tego ile go zjemy. Tyjemy bowiem nie od rodzaju spożywanych posiłków, lecz od nadmiaru kalorii w diecie. Pomijając jednak kaloryczność, śmiało można powiedzieć, że sushi to wartościowy posiłek, pełen cennych wartości odżywczych, po który śmiało powinny sięgać nawet osoby będące na diecie odchudzającej. W porównaniu z tradycyjnymi daniami kuchni polskiej lub wszelakimi fast foodami, kaloryczność sushi przedstawia się całkiem nieźle, zwłaszcza jeśli sięgniemy po jego dietetyczne warianty, np. hosomaki z ogórkiem lub nigiri z krewetką. Nie dajmy się zatem zwariować! Zjedzenie sushi raz na jakiś czas bez wątpienia nie przysporzy nam dodatkowych kilogramów, a jego właściwości odżywcze i pyszny smak mogą mieć zbawienny wpływ na nasz organizm.