Fenomen popularności noży japońskich

Fenomen popularności noży japońskich

 

Wysokiej jakości sprzęt kuchenny jest podstawą komfortowej pracy w kuchni. Dlatego też niezależnie od tego czy jesteś profesjonalnym szefem kuchni, czy też jedynie raz na jakiś czas przygotowujesz proste posiłki dla siebie lub swojej rodziny, japońskie noże to coś w co warto zainwestować kompletując zestaw przyborów kuchennych.

Japońskie auta, japońska elektronika, japońska kuchnia - wszystkie te rzeczy kojarzą się nam z wysoką jakością, niezawodnością i prestiżem. Ze swojej strony do tej listy chcielibyśmy dodatkowo dorzucić japońskie noże. Są ostre, solidne i wygodne w użytkowaniu. Nic więc dziwnego, że cieszą się aż tak dużą popularnością na całym świecie.

Noże japońskie - akcesorium kuchenne dla każdego

Japońskie noże kuchenne są z chęcią użytkowane przez najlepszych kucharzy na całym świecie. Są gwarancją komfortu i efektywności podczas przygotowywania potraw, a przy tym zachowują swoje pierwotne właściwości na długo. Warto w nie zainwestować, aby ułatwić sobie codzienne obowiązki i móc cieszyć się wygodną i sprawną pracą w kuchni.

Japońskie noże kuchenne - najwyższa jakość na rynku

Cechą charakterystyczną noży japońskich jest ich funkcjonalność i niebywały komfort użytkowania. Ergonomiczna rękojeść, precyzyjne ostrze i ponadprzeciętna trwałość nie mają sobie równych. Wykonywane z przeróżnych materiałów noże japońskie na rynku Europejskim dostępne są w wielu wariantach różniących się wielkością, grubością ostrza, kształtem i przeznaczeniem.

Rodzaje japońskich noży

Początków współczesnych noży japońskich można upatrywać w długoletniej tradycji wykuwania mieczy w Japonii. Dopiero bowiem w XX w. noże w Japonii zaczęły ewoluować w kierunku przyborów kuchennych i przybierać swoją obecną postać.

Spośród tradycyjnych, kuchennych noży japońskich na szczególną uwagę zasługują:

  • sashimi - specjalny nóż japoński przeznaczony do pracy z mięsem rybim. Doskonale sprawdza się podczas filetowania i skórowania ryb oraz ich porcjowania. Jest obowiązkowym elementem wyposażenia Mistrza Sushi, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby mieć go również pod ręką w swojej prywatnej kuchni.
  • santoku - nazwa noża oznacza w języku japońskim “trzy cnoty”. To uniwersalny nóż kuchenny przeznaczony do krojenia warzyw, ryb i mięsa. Występuje w różnych rozmiarach. W sklepach znajdziemy nóż santoku z ostrzem od 13cm do 20cm długości.
  • petty - lekki i poręczny nóż japoński przeznaczony do obróbki warzyw i owoców. Jego ostrze świetnie poradzi sobie nawet z twardszymi kawałkami warzyw.
  • kodeba - poręczny nóż japoński o szczupłym ostrzu. Jest przeznaczony do obróbki małych ryb, a jego użytkowanie jest wyjątkowo intuicyjne. Świetny wybór dla osób, które nie mają zbytniego doświadczenia w korzystaniu z noży.
  • usuba - japoński nóż szefa kuchni z charakterystyczną, zaokrągloną główką ostrza. To uniwersalny nóż o cienkim ostrzu idealny do siekania warzyw.