Dlaczego warto jeść łososia w sushi?

Wszystko, co jemy, powinno nam nie tylko smakować, lecz także być zdrowe. To, że ryby są zdrowe wiedzą wszyscy - nawet dzieci. Jedną z najchętniej jedzonych ryb w Polsce jest łosoś. Nie bez powodu. Ryba ta jest zarówno pyszna, jak i bogata w witaminy, minerały i kwasy omega, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Łosoś to również najchętniej jedzona w Polsce ryba w japońskich restauracjach, a konkretnie w najróżniejszych rolkach sushi. Futomaki z grillowanym łososiem, nigiri z surowym łososiem lub sashimi z łososia to dania, po które często sięgamy, idąc do japońskiej restauracji sushi. Dowiedz się, dlaczego warto spożywać łososia, jakie ma witaminy oraz dlaczego jest doskonałym źródłem białka. Przeczytaj artykuł i spróbuj sam jak ciekawie może smakować łosoś w różnych wariantach sushi serwowanych w Sushi World. 

Mięso z łososia jest bogate w witaminy i kwasy omega

Łosoś to ryba ceniona nie tylko za swój smak, lecz także za wyjątkowe właściwości zdrowotne. Mięso z łososia niezależnie od sposobu przyrządzenia - grillowane, gotowane lub surowe zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Łosoś jest doskonałym źródłem następujących witamin:

  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9 oraz B12) - kluczowe dla naszego układu nerwowego,

  • witaminę A - kluczową dla zdrowia oczu, wspomaga proces widzenia,

  • witaminę E - niezbędną w trakcie ciąży (odpowiada za kształtowanie wzroku dziecka i zapobiega powstawaniu wad wrodzonych płodu),

  • witaminę D - odpowiedzialną nie tylko za zapobieganie krzywicy i osteoporozy, lecz również wspomagającą osoby narażone na depresję lub cukrzycę.

Łosoś jest również źródłem kwasów omega-3, których nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie. Należy je dostarczyć wraz z pożywieniem. 

Jaką rolę pełnią kwasy omega 3?

Wspomniane wyżej kwasy omega-3 znajdujące się w dużej ilości w mięsie z łososia odpowiadają za poprawę układu krążenia, wzmacniają nasze stawy i kości oraz zmniejszają potencjalne ryzyko zachorowania na raka. Co więcej kwasy te wzmacniają naszą odporność oraz przeciwdziałają alergiom. Mają również bardzo pozytywny wpływ na stan naszej skóry. Te wszystkie zalety sprawiają, że warto sięgać po łososia jak najczęściej. Najlepiej w smacznej formie - np. różnych rolek naszego ulubionego sushi.

Łosoś to bogactwo witamin z grupy B

Kompleks witamin z grupy B, który dostarczysz jedząc łososia to niezbędna porcja zdrowia, która sprawi, że Twój układ nerwowy będzie działał poprawnie. Układ nerwowy odpowiada za zdecydowaną większość czynności życiowych człowieka (czucie, zmysły, praca mięśni, funkcjonowanie mózgu). Jego sprawne funkcjonowanie jest kluczowe do komfortowego życia. Jeśli chcesz zwiększyć dawkę witamin z grupy B najlepiej jeść łososia w towarzystwie wodorostów nori oraz ryżu, które również są doskonałymi źródłami tych witamin. Taką bombę witaminową przyswoisz jedząc sushi z łososiem.

Ogrom białka - futomaki z łososiem, nigiri i sashimi

Łosoś to jedno z najlepszych źródeł białka. W 100 g znajdziesz aż 20 g tego składnika odpowiedzialnego za odbudowę tkanek mięśniowych, a także będącego podstawowym składnikiem krwi oraz hormonów regulujących pracę całego organizmu. 

Jak najlepiej jeść łososia?

Jeśli zależy Ci na tym, aby posiłek z łososiem był zarówno zdrowy, jak i smaczny, wybierając się do restauracji postaw następujące dania: 

  • zupa miso z łososiem,

  • sushi z łososiem,

  • lub tatar z łososia serwowany z ryżem. 

Zjedz łososia podczas uczty sushi

Jeśli lektura tego artykułu sprawiła, że masz ochotę zjeść pyszne sushi z łososiem w różnych wariantach, koniecznie odwiedź naszą restaurację Sushi World w Poznaniu. Sprawdź, jakie specjały przygotowali dla Ciebie nasi sushi masterzy. Wybierz się na ucztę z rodziną lub znajomymi do naszego lokalu przy ulicy Mickiewicza 18a lub zamów z dowozem do domu dzwoniąc pod numer telefonu 577 404 042.