Czym są glony wakame i dlaczego warto je jeść?

Kuchnia japońska mocno różni się od europejskiej. Niespotykane nigdzie indziej składniki oraz wyjątkowe smaki, których na próżno szukać w typowych daniach Starego Kontynentu. TO właśnie te wyjątkowe składniki sprawiają, że azjatyckie dania smakują tak wyjątkowo. Egzotyka i unikalność - te dwa słowa doskonale opisują jadalne glony wakame. W Polsce mało kto by pomyślał, że glony można jeść. W Japonii oraz Korei Południowej glony różnych gatunków są stałym elementem diety. To właśnie, między innymi, glonom Azjaci zawdzięczają swoje wyjątkowe zdrowie oraz młody wygląd pomimo upływu lat. Jeśli chcesz się dowiedzieć, czym są glony wakame i czy warto je regularnie spożywać, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego jakie mają właściwości odżywcze, czy warto je jeść na diecie oraz poznasz popularne dania z ich wykorzystaniem. Zapraszamy do lektury!

Czym są glony wakame? 

Undaria pierzastodzielna znana w Japonii oraz większości państw na świecie jako wakame to brunatnica bardzo powszechnie wykorzystywana w japońskiej kuchni. Jest to dużej wielkości morski glon występujący w naturalnym środowisku w takich zbiornikach wodnych, jak 

  • Ocean Spokojny (Morze Japońskie oraz południowo-wschodnie wybrzeże Australii),

  • Ocean Atlantycki (u wybrzeża Argentyny),

  • Morze Tasmana (w okolicy wybrzeża Nowej Zelandii),

  • oraz Morze Adriatyckie.

 

Glony wakame mają ciemnozielony, oliwkowy kolor i osiągają ok 50-70 cm długości.

Właściwości odżywcze glonów wakame

Wakame mają szereg prozdrowotnych właściwości dlatego w kuchni azjatyckiej uznawane są za tak zwane “superfoods”, czyli nieprzetworzone pożywienie o naturalnym pochodzeniu, które wyróżnia się dużą ilością witamin, minerałów oraz fitozwiązków korzystnie wpływających na nasz organizm. Glony wakame obfitują w następujące wartości odżywcze oraz witaminy: 

  • jod - kluczowy do prawidłowego funkcjonowania tarczycy,

  • żelazo - wspomagające układ nerwowy oraz odpowiedzialne za wytwarzanie hemoglobiny we krwi,

  • kwas foliowy (wit. B9) - zapobiegający anemii,

  • witaminy A, C, E oraz K - wspomagające działanie układu odpornościowego i regulujące procesu hormonalne,

  • oraz fukoksantynę, która działa przeciwutleniająco oraz zapobiega kumulowaniu się tłuszczu w organizmie, tym samym wspomagając proces odchudzania.

Smak wakame

Glony wakame mają subtelny smak. Są lekko słodkawe i pomimo tego, jak kojarzą nam się glony, nie odrzucają ani zapachem, ani swoim aromatem. Dzięki temu nie ma potrzeby, aby zmuszać się do ich jedzenia. Doskonale spisują się jako przystawka przed ucztą sushi.

Kaloryczność wakame

Wakame to doskonała przekąska dla wszystkich osób, którym zależy na tym, aby spożywane przez nich posiłki były niskokaloryczne. 100 g glonów wakame zawiera zaledwie 45 kcal, czyli porównywalnie do marchewki, buraka lub jarmużu. 

Jakie zastosowanie mają wakame?

W kuchni glony wakame doskonale nadają się do przyrządzania takich dań jak zupy, sałatki, pasty oraz przystawki. Co ciekawe, wykorzystywane są również do produkcji kosmetyków, gdyż mają doskonałe właściwości odmładzające skórę. 

Dlaczego warto jeść wakame?

Jeśli zależy Ci na zdrowiu, dobrym samopoczuciu oraz młodym wyglądzie, warto podczas wizyty w restauracji japońskiej zamówić glony wakame - np. w formie przystawki, posypane sezamem. Doskonale sprawdzą się jako przekąska przed daniem głównym, czyli sushi

Zjedz sałatkę z wakame w Poznaniu

Glony wakame to nie tylko smaczna przystawka, lecz także danie, które jest zdrowe. Przy następnej wizycie w naszej poznańskiej restauracji Sushi World koniecznie zamów Goma Wakame z naszego menu i sprawdź sam, dlaczego Japończycy tak chętnie sięgają po te wyjątkowe glony. Po przystawce polecamy spróbować różnych rolek sushi, takich jak Bombay z krewetką w panko lub Big Chicago z łososiem i marynowaną krewetką. Zapraszamy!