Sushi to popularne danie kuchni japońskiej, na punkcie którego świat oszalał. Kolorowe rolki lub jak w przypadku
sushi nigiri owalne porcje ryżu zachęcają atrakcyjnym wyglądem i egzotycznym smakiem. Nic więc dziwnego, że tak wielu z nas rozsmakowało się w tym japońskim przysmaku. Wielu z nas zastanawia się jednak czy aby na pewno możemy rozkoszować się jego smakiem bez obawy o zdrowie.
Czy sushi jest zdrowe? Ile kalorii ma sushi? Na te i wiele innych pytań postaramy się odpowiedzieć w niniejszym artykule. Mamy nadzieję, że uda nam się zaspokoić Twoją ciekawość. Przyjemnej lektury!
Z czego składa się sushi?
Sushi to danie pochodzące z Japonii, w skład którego wchodzą ryż i wodorosty nori, a także warzywa, owoce, ryby, owoce morza, grzyby, tofu i ziarna sezamu. Rozważania na temat tego czy sushi jest zdrowe warto więc rozpocząć od przyjrzenia się bliżej jego składnikom.
ryż - jest znakomitym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Praktycznie nie zawiera tłuszczu ani glutenu. Jest dobrym źródłem białka oraz witamin z grupy B.
nori - wodorosty nori okalające rolki sushi z zewnątrz są znakomitym źródłem wysokojakościowego białka (aż 35g w 100g nori to białko!), kwasów tłuszczowych EPA, witamin A, B i C, a także jodu i innych mikroelementów.
warzywa i owoce - dostarczają witamin i mikroelementów, świetnie nawadniają oraz są doskonałym źródłem błonnika mającego zbawienny wpływ na pracę układu krwionośnego.
ryby i owoce morza - są doskonałym źródłem białka, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz witamin A,D, E, B i mikroelementów.
grzyby - są niskokaloryczne, a zawarte w nich białko, witaminy, mikroelementy i kwasy tłuszczowe mają zbawienny wpływ na ludzki organizm.
tofu - tofu jest świetnym zamiennikiem mięsa. Zawarty w nim wapń, białko i fosfor korzystnie wpływają na ludzkie zdrowie.
sezam - to superfood. Jest bogaty w białko, błonnik, witaminy, mikroelementy i fitosterole.
Czy sushi jest kaloryczne?
Sushi to potrawa, którą śmiało mogą włączyć do swojej diety osoby na diecie odchudzającej. Jedynymi kalorycznymi składnikami
sushi są ryż i ryby, jednakże biorąc pod uwagę ich prozdrowotny wpływ na ludzkie zdrowie nie należy unikać ich podczas odchudzania. Ponadto, bogactwo warzyw i owoców znajdujących się w rolkach sushi oraz zawartego w nich błonnika pokarmowego sprawia, że jest ono posiłkiem, który syci na długo.
Jakie zagrożenia niesie ze sobą jedzenie sushi?
Niekiedy świeżo złowione ryby są siedliskiem bakterii powodujących rozkład ich mięsa i powstanie histaminy. Ich spożycie w nadmiernej ilości wywołuję zatrucie pokarmowe o nazwie scombrotoksizm. Jego objawy to m.in. ból głowy, wymioty, biegunka, spadek ciśnienia krwi, zawroty głowy i zaburzenia widzenia. Inne zagrożenia wynikające ze spożywania ryb to możliwość zarażenia wirusem zapalenia wątroby typu A lub pasożytami. W celu ograniczenia ryzyka choroby należy przestrzegać zasad prawidłowego przechowywania i obróbki ryb oraz wybierać te ze sprawdzonego źródła.
Czy dodatki do sushi są zdrowe?
Sushi najczęściej serwowane jest w towarzystwie
wasabi i sosu sojowego. Biorąc pod uwagę wysoką zawartość sodu w tych produktach osoby chore na nadciśnienie tętnicze powinny ograniczyć ich spożycie. Z drugiej jednak strony wasabi działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwdziała nowotworom i chorobom układu krążenia. Z kolei sos sojowy jest bogaty w białko, a ilość zawartym w nich antyoksydantów przewyższa nawet czerwone wino. Jeśli więc nie istnieją ku temu przeciwwskazania można delektować się dodatkami do sushi na zdrowie!
Czy sushi jest zdrowe?
Reasumując, sushi pochodzące ze sprawdzonego źródła, w którym zasady dotyczące przechowywania i obróbki ryb są bezwzględnie przestrzegane jest zdrowym, pełnowartościowym daniem, którym można delektować się bez obaw. Jeśli szukasz takiego miejsca koniecznie odwiedź naszą poznańską restaurację Sushi World i przekonaj się jak wspaniale może smakować
sushi!