Czy dzieci mogą jeść sushi?



Sushi to tradycyjna potrawa kuchni japońskiej o egzotycznym smaku i apetycznym wyglądzie. Jej podstawowe składniki to ryż, wodorosty nori, surowa, pieczona lub marynowana ryba, owoce morza, warzywa, owoce i ziarna sezamu. Sushi często serwuje się w towarzystwie sosu sojowego i pasty wasabi. Uwielbiają je miliony ludzi na całym świecie, jednakże biorąc pod uwagę osobliwy charakter dania wielu zastanawia się czy można podać sushi dziecku. Jeśli i Ciebie zastanawia ta kwestia przeczytaj poniższy tekst. Odpowiemy w nim na pytania czy dzieci mogą jeść sushi, jakie rolki wybrać na dziecka oraz jak zrobić sushi dla dzieci. Przyjemnej lektury!

Sushi dla dzieci - zrezygnuj z surowej ryby

Liczne kontrowersje i pytania związane z tematem czy dzieci mogą jeść sushi wynikają głównie z faktu, że jego popularnym dodatkiem jest surowa ryba. Wiele osób zwyczajnie boi się, że brak obróbki termicznej mięsa doprowadzi do zakażenia pasożytniczego lub bakteryjnego dziecka. Obawa ta, choć w pełni zrozumiała, jest zbędna. Japończycy podają swoim dzieciom ryby i owoce morza od najmłodszych lat, a one rosną w zdrowiu. Mięso ze sprawdzonego źródła oraz przestrzeganie zasad dotyczących ich obróbki i przechowywania zmniejsza bowiem ryzyko zakażenia praktycznie do zera. Jeśli jednak mimo to boisz się podać swojemu Maluchowi surową rybę zawsze możesz z niej zrezygnować i wybrać rolki z rybą pieczoną lub wegetariańskie. Smakują równie dobrze, a Ty oszczędzisz sobie niepotrzebnych nerwów.

W jakim wieku dziecko może zacząć jeść sushi?

Dziecięca dieta to bardzo złożony temat. Specjaliści zalecają, aby przez pierwsze sześć miesięcy życia ich menu składało się wyłącznie z mleka matki i ewentualnie produktów zastępczych. Od siódmego miesiąca życia dziecka można podawać mu gotowany biały ryż, natomiast gotowane lub pieczone ryby dopiero po 10. miesiącu. Na przyjęcie surowego łososia lub tuńczyka dziecięcy organizm jest gotowy dopiero po 2,5 latach życia. Dopiero wówczas poradzi sobie z ich trawieniem w 100%.

Sushi dla dzieci - nowy smak i mnóstwo witamin

Czy sushi można nazwać fast foodem? I tak, i nie. Z jednej strony to szybkie danie serwowane w restauracji na poczekaniu, co doskonale oddaje charakter jedzenia typu fast food. Z drugiej z kolei sushi jest pełne witamin, białka, mikroelementów i innych cennych składników odżywczych, których w pizzy lub burgerze nie znajdziemy. Jeśli więc chcesz zafundować sobie i dziecku jedzenie na mieście sushi to świetny wybór. Twój maluch skosztuje nowych dań i pozna nowe smaki, a Ty będziesz mieć pewność, że zjadł sycący i pełnowartościowy posiłek.

Jak zrobić sushi dla dzieci?

Jak już wspomniano powyżej ryby pochodzące z niesprawdzonych źródeł mogą być źródłem pasożytów i bakterii. Ich niewłaściwa obróbka i przechowywanie może doprowadzić do zakażenia wirusem zapalenia wątroby typu A, a w wyniku zanieczyszczeń środowiska mogą gromadzić się w nich szkodliwe dla zdrowia metale ciężkie, takie jak np. kadm, ołów czy rtęć. Przygotowując sushi dla dzieci warto więc upewnić się, że hodowla, z której pochodzą ryby jest w 100% bezpieczna. Jeśli masz co do tego choćby najmniejsze wątpliwości zrezygnuj z własnoręcznego przygotowywania sushi dla dzieci i zamów je w sprawdzonym lokalu. Przykładowo, w naszej poznańskiej restauracji Sushi World znajdziesz szeroki wybór rolek sushi przygotowanych z troską o zachowanie najwyższego reżimu higienicznego. Z nami możesz być pewien, że Twoje dziecko pokocha sushi!

Sushi na słodko? Dlaczego nie!

Nie od dziś wiadomo, że dzieci kochają słodycze. Może warto więc jako pierwsze sushi zaserwować swojemu Maluchowi hosomaki na słodko? W wersji ze słodkim mango, serkiem philadelphia lub awokado bez dwóch zdań przypadnie do gustu każdemu dziecku, a Ty z czasem będziesz mógł rozbudować jego dietę o nieco bardziej wyrafinowane smaki.