Co do sushi? - najlepsze dodatki do sushi

Co do sushi? - najlepsze dodatki do sushi

 

Sushi to tradycyjna potrawa kuchni japońskiej, która w ciągu kilku ostatnich lat skradła serca wielu Europejczyków. Jej niecodzienny, orientalny smak i kolorowy, apetyczny wygląd z dnia na dzień wabią coraz to większą rzeszę osób spragnionych nowych doznań kulinarnych. Wielu jednak podchodzi do tego dania z rezerwą obawiając się jedzenia surowej ryby, marynowanej tykwy, wodorostów nori i innych, nieznanych im dodatków do sushi.

Jeśli i Ciebie dotyczy ten problem koniecznie przeczytaj poniższy tekst! Znajdziesz w nim odpowiedź na pytanie co znajduje się w środku sushi. Wyjaśnimy Ci bez jakich składników nie może się obyć żaden kawałek sushi, a które dodatki do sushi są opcjonalne. Ponadto, wspomnimy co nieco na temat sosów serwowanych do sushi. Mamy nadzieję, że lektura tekstu rozwieje wszystkie Twoje wątpliwości dotyczące tego japońskiego specjału i dzięki niej z chęcią skosztujesz sushi!

Co dodać do sushi?

Przeglądając menu w japońskiej restauracji wiele osób zastanawia się “co jest potrzebne do zrobienia sushi?”. Rolki na zdjęciach wyglądają bowiem kolorowo, egzotycznie, a niekiedy wręcz nienaturalnie. Stąd w niejednej osobie narasta obawa czy aby na pewno sushi jest zdrowe i czy można jeść je bez specjalnego przygotowania się. Otóż jak najbardziej! Mnogość barw wynika wyłącznie z różnorodności wykorzystanych składników. Jako dodatki do sushi wykorzystuje się biały ryż, różowego łososia, zielonego ogórka, bordową, marynowaną tykwę, pomarańczowe marchewki, czarne wodorosty nori, itd. Cała paleta barw na jednym talerzu! Ponadto, biorąc pod uwagę fakt, że Japończycy w swojej kuchni starają się, aby każdy ze składników był swoim stanem jak najbardziej zbliżony do naturalnego, nie ma się czego obawiać. W porządnych restauracjach japońskich wszystko powinno być bowiem świeże, smaczne i takie jak należy!

Składniki - co do środka do sushi?

Rozpocznijmy od tego co najważniejsze, czyli od składników, których nie może zabraknąć w żadnym kawałku sushi. Wiele osób prawdopodobnie pomyślało w tym momencie o surowej rybie, a tu niespodzianka! Podstawowym składnikiem sushi jest ryż - i to nie byle jaki! Aby rolki sushi zachowały swój kształt ważny jest sposób jego przygotowania, a nawet rodzaj. Jako ryż do sushi wykorzystuje się bowiem wyłącznie gatunki ryżu o krótkich ziarnach, a w trakcie jego przygotowywania doprawia się go specjalną zaprawą na bazie octu ryżowego. Ważnym składnikiem sushi są również wodorosty nori cenione zarówno za smak, jak i cenne wartości prozdrowotne.

Jaka ryba do sushi?

restauracjach sushi przeważnie znajdziemy sushi o dwóch kształtach, tj. w postaci rolek (maki sushi) oraz w postaci owalnych, formowanych w dłoniach porcji ryżu z rybą na górze (sushi nigiri). W obu przypadkach, obok ryżu i nori, ważną rolę odgrywa ryba. Najczęściej jest to łosoś lub tuńczyk, jednak do rzadkości nie należy sushi z makrelą, węgorzem, pstrągiem czy halibutem. Częstym składnikiem sushi są również krewetki, ośmiorniczki lub mięso z kraba. Ważną informacją dla osób, które odrzuca myśl jedzenia surowej ryby jest fakt, że sushi smakuje znakomicie nie tylko z rybą w wersji surowej, lecz także grillowaną, wędzoną lub marynowaną.

Jakie warzywa do sushi?

Zastanawiasz się jakie składniki do sushi smakują dobrze poza ryżem, rybą i owocami morza? Oczywiście warzywa i owoce! Między innymi:

  • ogórki;
  • marchew;
  • awokado;
  • mango;
  • pędy bambusa;
  • marynowana rzodkiew;
  • papryka;
  • szczypiorek;
  • sałata;
  • karmelizowana cebulka;
  • tykwa.

Jaki sos do sushi?

Niemal w każdej restauracji sushi na talerzu obok zamówionych rolek znajdziesz marynowany imbir, chrzan wasabi i sos sojowy. Ten pierwszy należy przegryzać między kolejnymi porcjami sushi dla oczyszczenia podniebienia i przygotowania kubków smakowych na nowe doznania kulinarne. Z kolei wasabi i sos sojowy to przyprawy, którymi można doprawić sushi, aby dodatkowo podkręcić jego smak.